Jak všichni dobře víme, lednice je obvykle první spotřebič, který si do kuchyně pořizujeme. Bez ní by snad ani kuchyně nebyla kuchyní. Recept na to, zda si koupit samostatnou chladničku a k ní mrazák, nebo kombinaci chladničky a mrazničky, však neexistuje. Záleží nejen na počtu členů rodiny, ale i na jejích stravovacích zvyklostech. Výběr je zcela individuální. Jinou lednici si pořídí člověk žijící sám, jinou rodina, která dělá každý týden velký nákup a jinou rodina, která má zahradu a schovává si přes rok vypěstovanou zeleninu.

Do menších kuchyní, kde chybí místo pro samostatný mrazák, se hodí kombinace chladničky s mrazničkou. Nemají tak velké nároky na prostor, na malé zastavěné ploše je možné skladovat čerstvé i mražené potraviny. Ale pokud už je v rodině samostatný mrazák, je k němu lepší pořídit chladničku bez vnitřního mrazicího prostoru. Takže až budete pořizovat chladničku a mrazničku, zamyslete se nad tím, jak často doplňujete zásoby, kolik chlazených nápojů chcete mít po ruce a kolik potravin budete chtít ukládat v mrazničce. Z toho vám vyplyne, jestli je pro vás vhodnější chladnička kombinovaná s mrazničkou nebo spíš dva samostatné větší modely, vestavěná chladnička nebo prostorově úsporný model, který lze zabudovat pod pracovní desku.

Chladničky
Mají pouze jedny dveře, a proto mohou mít uvnitř pouze malý mrazící box.

Mrazáky
Existují dva základní typy:
– policové mrazáky otevírané zpředu mají poličky či boxy (přehlednější, vhodnější do kuchyně, ale nedají se využít na skladování větších kusů mraženin)
– truhlicové mrazáky se otevírají shora a mají tzv. koše (hodí se spíše do sklepa, nevhodné pro osoby s menší výškou, protože obtížně dosáhnou na dno, drobné mraženiny se v mrazáku špatně hledají, výhodný pro velké kusy mraženin)

Kombinace
Kombinované chladničky mají samostatná dvířka ledničky a mrazničky. Můžete si vybrat, zda chcete mrazák nahoře nebo dole. Také se dá zvolit, na jakou stranu se budou otvírat dveře. Dnes už jsou všechny chladničky vybaveny oboustrannými závěsy na dvířka.

Co si předem rozmyslet
rozměr (výška, šířka)
– mrazák uvnitř nebo zvlášť, nahoře nebo dole
– kde bude lednice stát (kuchyň nebo sklep)
– kolik mám na nákup peněz

Žijeme v době prudkého vývoje veškeré elektroniky a ani u lednic tomu není jinak. Můžeme si vybírat podle ceny, designu, barvy, úspornosti, velikosti a funkčnosti. Záleží pouze na nás, co si vybereme a čemu dáme přednost.

Autorka: Lenka Ticháková