Chcete začít zdravěji žít? Právě nastává ten pravý čas. Konečně přestanete konzumovat potraviny, u kterých se ztrácí chuť, vitamíny, nutriční hodnoty a navíc jsou tyto potraviny plné bakterií, plísní a dalších mikroorganismů…

Kvůli stále rostoucímu zájmu o zdravý životní styl nyní vstupuje na český trh italská firma Flaemnuova s vakuovými baličkami MAGIC VAC® (www.Vakuove-Balicky.cz).
Možná teď přemýšlíte, co si představit pod pojmem „vakuová balička“ –  spoustě lidem tento název nic neříká. Ale když se řekne svářečka folií, lidé už ví o čem je řeč.
Vakuové baličky MAGIC VAC® nejenže umí svařit fólii, ale především z ní před tím odsají vzduch. A navíc můžou odsávat vzduch i ze speciálních vakuovacích nádob, které jsou dodávány jako příslušenství.
Systém vakuového balení potravin MAGIC VAC® uchová potraviny déle čerstvé a svěží a chrání je před vnějším prostředím. Jednoduše řečeno, jedná se o přirozený způsob uchování potravin pomocí odstátí vzduchu (kyslíku) – a to bez použití konzervačních a jiných chemických látek. Potraviny se uchovávají ve speciálních sáčcích, nádobách nebo boxech v ledničce, mrazničce nebo ve spíži.

Chcete ochránit potraviny?
Vakuové balení poskytuje potravinám účinnou ochranu. Čerstvé potraviny jsou na své kvalitě nejvíce ohrožovány mikroorganismy, tedy bakteriemi, kvasinkami a plísněmi. Proto se všechny konzervační metody snaží přerušit, nebo alespoň zpomalit proces rozmnožování mikroorganismů. Jednou z možností je uložení potravin do vakua. Kyslík obsažený ve vzduchu podporuje růst mikroorganismů a také způsobuje kažení potravin procesem oxidace, která zapříčiňuje ztrátu nutričních hodnot, chuti a dalších vlastností potravin. Když k potravinám nemůže kyslík, potraviny nemohou oxidovat a mikroorganismy nemají příznivé podmínky pro svůj rozvoj. Vakuované potraviny si dále uchovávají své aroma, svou chuť, stejný zůstává i obsah vitamínů a minerálů.

Uvážená investice
Přemýšlíte, zda se Vám vyplatí mít doma vakuovou baličku? Jestli není balička určena jen pro restaurace, obchody, řeznictví apod.? Odpověď je jednoduchá. Vyplatí se, protože zdraví je k nezaplacení! A mimochodem, ušetří Vám i finance. Nevěříte? Tak se podívejte do Vaší ledničky a uvidíte, kolik tam máte rozdělaných potravin, které nestihnete zkonzumovat a nakonec je vyhodíte a to nemluvím o zápachu, který se z těchto potravin lednicí šíří. S vakuovou baličkou se tohle nestane. Potraviny si zavakuujete do menších balíčků, které postupně budete otevírat a konzumovat. Vakuové balení potravin určitě oceníte při balení svačin dětem do školy nebo při cestě na dovolenou či výlet apod. A navíc vakuovou baličku můžete využít i při uložení sezónního oblečení. Znáte to – otevřete skříň a polovina obsahu na Vás vypadne. Nezoufejte, vakuovým balením (odsátím vzduchu) se objem oblečení zmenší a hned máte ve skříni pořádek.

Doba uchování potravin
Doba uchování potravin balených pomocí vakuových baliček MAGIC VAC, se dle vědeckých výzkumů značně prodloužila. V průměru by se dalo říct, že vakuované potraviny vydrží oproti potravinám uchovávaným za přítomnosti kyslíku 2-3 x déle. Nejvíce – šestinásobně – se doba uchování potravin prodloužila u chleba, mrazem sušených výrobků a sušeného mléka. Tyto potraviny vydrží ve vakuovém obalu celých dvanáct měsíců. Mražená zelenina zase dosahuje rekordu v délce skladování – vakuovaná ve vakuových sáčcích vydrží v mrazničce až dva roky. Doba uchování však také závisí na neporušenosti obalu a původní kvalitě potraviny.

Nádoby MAGIC VAC
Vakuové balení v nádobách je ideální u potravin, které se často používají. Uchovají si tak svůj tvar a zůstanou dlouho čerstvé. Zelenina a zeleninové saláty zůstanou křehké a čerstvé celý týden. Vlhkosti se zbavíme papírovým ubrouskem položeným na dno nádoby. Také jednou použitý fritovací olej je možno přefiltrovat, zchladit, vakuově uzavřít v nádobách MAGIC VAC a uchovat v ledničce, což umožní ještě alespoň jedno použití. Vakuovací nádoby jsou ideální na uložení ořechů, oříšků, koření a dalších přísad, které si tak si zachovají svou chuť a aroma a nepodléhají žluknutí.
Nádoby systému MAGIC VAC jsou uzpůsobené pro vytvoření a uchování vakua. Jiné plastové nebo skleněné nádoby by mohly v důsledku podtlaku prasknout a způsobit zranění.
Plastikové nádoby MAGIC VAC můžeme využít i při mrazení. Jsou uzpůsobené nízkým teplotám v ledničce. V nádobách MAGIC VAC můžeme také marinovat. Již po 20 minutách budou potraviny stejně chutné, jako by byly marinovány přes noc.

Vzhled a cena
Jestliže chcete vybrat správnou vakuovou baličku, sázejte na kvalitu. Obecně platí, že cena je vždy úměrná kvalitě zboží. Kvalitní baličky se dají pořídit již od 3 až 4 tisíc Kč. Součástí vakuové baličky by měly být sáčky na vakuování, které se dají kdykoliv zakoupit u prodejce.
Pokud si potrpíte na pěkné věci kolem sebe, důležitou roli bude hrát i vzhled baličky. Přece jen se jedná o přístroj do kuchyně, který bude stále na očích. U vakuových baliček MAGIC VAC® vzhled řešit nemusíte, všechny mají moderní a nadčasový design.  Navíc jistě oceníte nabídku varovacích nádob, sáčků a sáčkových rolí.

Náš tip:

Chcete zabalit dětem zdravě a bezpečně svačinu do školy?
Takovéto balení Vám zajistí čerstvost svačiny a zároveň ochrání obsah školní tašky Vašeho potomka před ušpiněním.

Máte v lednici rozbalené aromatické potraviny?
Po zabalení takovýchto potravin vakuovou baličkou zabráníte nepříjemnému zápachu v lednici a ostatní potraviny ochráníte před načichnutím.

Hodně cestujete?
Pokud se chystáte na dovolenou nebo na delší cestu, můžete si zavakuovat balíčky potravin přesně podle množství, které najednou spotřebujete. Větší množství malých balíčků Vám zajistí čerstvost Vašich potravin. Výhodou je, že vždy otevřete jen tolik balíčků, kolik sníte a zbytek zůstane pro pozdější použití.

Grilujete?
V nádobách MAGIC VAC můžeme s velkým úspěchem i marinovat. Již po 20 minutách budou potraviny stejně chutné, jako by byly marinovány přes noc.

Potřebujete uložit sezónní oblečení?
Vakuově zabalené oblečení a jiné potřeby budou chráněny před vlhkem a moli. Jistě oceníte i úsporu místa při ukládání oblečení, protože vysátím vzduchu se objem uloženého oblečení zmenší.

Podrobné informace a komplexní nabídku přístrojů a příslušenství pro vakuování najdete na specializovaných stránkách www.Vakuove-Balicky.cz