BylinkyPoslední díl Potravin pro zdraví je  věnován různým dochucovadlům základní potravy. Třeba Vám budou inspirací k oživení mnohých jídel nebo dokonce při pečení vánočního cukroví…

Bylinky a koření

Anýz pomáhá při nadýmání a při problémech s trávením. Vděčí za to éterickým olejům, které zvyšují vylučování slin a žaludečních šťáv. Po těžkém jídle se doporučuje sežvýkat několik zrnek anýzu, aby se předešlo nepříjemnému pocitu plnosti. Navíc je anýz oblíbenou součástí čajů proti kašli, protože uvolňuje hlen při zánětech horních cest dýchacích a usnadňuje odkašlávání.

Bazalka má příznivý účinek na trávení. Povzbuzuje chuť k jídlu, posiluje žaludek a uvolňuje křeče. Pomáhá proti nevolnosti a nadýmání, má protizánětlivé a antibakteriální účinky, stimuluje prokrvení a pomáhá při křečích. Bazalka aktivuje ducha a současně uklidňuje ve vypjatých situacích.

Česnek působí proti mnoha bakteriím a houbám lépe, než mnoha chemických antibiotik a to bez jakýchkoli vedlejších účinků. Dva až tři stroužky česneku denně pomáhají předcházet vysokému krevnímu tlaku, zvápenatění céva všeobecným příznakům stárnutí.

Chilli papričky obsahují kapsaicin, který stimuluje trávicí šťávy, povzbuzují chuť k jídlu a současně podporují trávení. Kromě toho je účinným antibiotikem, které hubí bakterie ve střevech. Povzbuzují látkovou výměnu a navíc stimulují vylučování endorfinu, opiátu vytvářeného naším organismem, který vyvolává pocit štěstí.

Kmín může zmírnit trávicí potíže, jako pocit plnosti, lehké křeče v oblasti žaludku a střev a také nadýmání. Především při nadýmání je kmín dokonce považován za důležitý rostlinný lék. Dokáže s úspěchem bojovat i proti choroboplodným zárodkům a houbám ve střevech.

Kopr má příjemnou chuť a je současně lehce stravitelný, povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, uvolňuje křeče a uklidňuje nervy. Navíc chrání před infekcemi a posiluje imunitní systém, protože jeho vitamin C je vynikajícím prostředkem proti volným radikálům.

Koriandr má uklidňující účinky, tiší křeče a povzbuzuje vylučování žaludečních šťáv. Obsahuje antibakteriální látky, které jsou dokonce účinnější, než mnohá antibiotika.

Kurkuma obecně povzbuzuje chuť k jídlu a posiluje žaludek. Dokáže zmírnit žaludeční a střevní obtíže zaviněné nedostatečnou produkcí žluči – proto se také přidává do některých léků proti žlučníkovým a jaterním obtížím. Kromě toho chrání tuky cirkulující v krvi proti působení volných radikálů.

Pepř má obecně posilující účinky, podporuje látkovou výměnu a trávení. Pomáhá při nechutenství, pálení žáhy i zácpě. Navíc má antibakteriální účinky a brzdí růst škodlivých bakterií.

Petržel je ideálním prostředkem k pročištění organismu zevnitř i zevně, působí proti chudokrevnosti, ochablosti močového měchýře a prostaty a proti ledvinovým potížím. Napomáhá játrům při odstraňování škodlivin z těla. Oleje obsažené v petrželi pomáhají léčit revmatismus, dnu, ekzémy, menstruační potíže celulitidu a žloutenku.

Rozmarýn povzbuzuje chuť k jídlu, podporuje trávení, zabraňuje nadýmání a má antiseptické účinky. Pomáhá při křečích v žaludku či střevech a při potížích se žlučníkem. Podporuje prokrvení, urychluje látkovou výměnu a zvyšuje krevní tlak. Posiluje organismus oslabený nemocí.

Řeřicha obsahuje glukosinoláty, které potírají choroboplodné bakterie ve střevě a močových cestách. Řeřicha navíc udržuje rovnováhu v hospodaření s minerálními látkami, zabraňuje vzniku chudokrevnosti a stimuluje imunitní systém.

Sůl obsahuje 75% tekutin obsažených v našem těle. Reguluje hospodaření těla s vodou, kontroluje tvorbu moči v ledvinách, řídí pocit žízně, umožňuje fungování svalů a nervů a podílí se na hormonálním řízení organismu.

Šalvěj podporuje trávení tuků a látkovou výměnu, tiší křeče a klidní žaludek a střeva. Pomáhá při zánětech sliznice v ústech a hrtanu a zánětech sliznice střev. Pomáhá proti nadměrnému pocení. Navíc se používá při astmatu, průduškových katarech, cukrovce, srdeční slabosti a bolestech hlavy.

Tymián dodává chuť k jídlu. Jeho intenzivní kořeněné aroma zvyšuje vylučování slin a zlepšuje produkci žaludečních šťáv. Dokáže utišit i bolesti břicha. Působí proti bakteriím a podporuje prokrvení pokožky.

Zázvor je další koření, které podporuje trávení a současně optimálně pomáhá při nevolnostech: éterické oleje tlumí centrální nervový systém. Pomáhá při potížích vyvolaných cestováním – od nevolnosti až po závratě. Na kousky nakrájený zázvor můžeme žvýkat i během cesty.

Ořechy a semínka

Kakao, pokud je kvalitní, dokáže ochránit srdce, protože zlepšuje pružnost cév a zabraňuje, aby v nich vznikly nebezpečné usazeniny. Kakao stimuluje organismus a zabraňuje depresím.

Lněná semínka předchází zácpě, protože slizovité látky reagují s tekutinou ve střevě a silně nabobtnají. Navíc účinně působí proti zánětům sliznice žaludku nebo střeva.

Mandle mohou podstatně přispět ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Navíc pomáhají minimalizovat riziko vysokého krevního tlaku a jeho následků: onemocnění srdečně cévního systému, mozkové mrtvice a selhání ledvin.

Sezam obsahuje vysoké množství vápníku k posílení kostí a zubů a zabránění vzniku osteoporózy. Sezamová semínka napomáhají i ke snížení hladiny cholesterolu, a dokážou aktivovat mozkovou činnost.

Slunečnicová semínka hned několika způsoby chrání srdce: pomáhají předcházet vysokému krevnímu tlaku, infarktu a mrtvici, a regulují hladinu tuku a cholesterolu v krvi.

Vlašské ořechy jsou energeticky bohaté a proto vhodné pro posílení organismu v době rekonvalescence. Přispívají ke snížení cholesterolu a díky vysokému obsahu vitaminů řady B prospívají mozku a nervům.

Autorka: Jana Němcová