Váš portál do světa gastronomie

Varné typy brambor – co to je a jak jim rozumět

BramboryChodíte po obchodech, vybíráte, co pěkného si koupíte k jídlu, zabrousíte do nabídky zeleniny a tam na vás mezi přepravkami krásných a nepokopaných brambor vybafnou jejich varné typy? Víte, k čemu slouží a co označují? Jestli ne, tak vám poradím.

Varný typ udává k čemu je brambora dobrá z hlediska její kuchyňské přípravy. Z hlediska zpracování v kuchyni jsou důležité tři základní varné typy, které se označují písmeny A, B a C. Existuje ještě i varný typ D, ale ten je v naší domácí kuchyni na nic (nebo na vyhození), protože se jedná o brambory určené k průmyslovému zpracování.

Varný typ A je vhodný hlavně do salátů, pro vaření ve slupce na loupačku a jako příloha. Hlízy jsou po vaření tuhé, pevné. Nemoučnatí a nerozváří se ani, když je v hrnci zapomenete o chvilku déle.

Varný typ B se hodí jako univerzální příloha. Dají se použít tak do salátů, gulášů, polévek a pro restování. Po varu se částečně rozsypávají a trochu moučnatí.

Varný typ C pouzívejte především na přípravu kaší a těsta. Dále se používá také na výrobu hranolků, bramboráků a bramborových placek. Mimojiné i proto, že hlízy po uvaření moučnatí a rozsypávají se.

Lze se setkat i s označením A-B, nebo B-C, což je způsobeno tím, že hranice jednotlivých typů nejsou striktně vymezeny – koneckonců. vaření není matematika, ale umění. A tam hranice zas až tak neplatí ;)

Autor: Petr Slavík

2 komentáře

  1. Miroslav Baroš

    Marně sháním brambory varného typu C. Prodavačka většinou neví, oč běží, nebo tvrdí, že dodavatelé varný typ neuvádějí. Ty informanější si tvrdí, že zákaznáci odmítají brambory, které se rozvařují. Já naopak nemám rád Áčka.

  2. flodur

    Pro Baroše.
    Já bych rád sehnal brambory typu C, zatím jsem se setkal jen s Béčky. Poradíte kde je sehnat?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑