MarokoMarocká kuchyně je jednou z orientálních kombinací chutí a vůní, které na první pohled středoevropana působí trochu exoticky. Při ochutnání však zjistíte, že Maroko je zemí vybraných chutí, nečekaných kombinací koření a výborných pokrmů, které potěší každého milovníka masa i vegetariána. Na tuto kuchyni působil jak arabský a berberský vliv tak i andalúzké a židovské tradice a tím pádem vznikla kuchyně chuťově vynikající i patřičně pestrá.

Dalo by se říct, že nejoblíbenějším jídlem v Maroku je salát. Objevuje se totiž v každém menu ať už v teplé nebo studené podobě. Salát je obvykle z rajčat a zelených paprik, z míchaných bylinek, baklažánů nebo sladkých pomerančů. Maročané jsou zvyklí loupat všechnu zeleninu, zřejmě z důvodu, že ji většinou nakupují na prašných tržištích. Např. papriku v marocké kuchyni loupají tak, že ji na chvíli opečou v troubě, ona změkne a pak snadno nožem sloupnou tenkou slupku.

KuskusKlasickým berberským jídlem je kuskus. Kuskus – neboli pšeničná krupice se servíruje na mnoha různých způsobů. Kuskus stačí zalít horkou vodou a nechat chvíli odstát, uvařit v páře nebo povařit s dušeným masem. Takto připravený kuskus se pak smíchá s kousky vařeného hovězího, jehněčího, drůbežího nebo rybího masa, zdobí se rozinkami nebo ovocem. Kuskus má tisíce variant. Nepodává se jako hlavní jídlo spíše na závěr menu. Tradičně se jí o pátcích a slavnostních příležitostech.

V Maroku jsou velmi oblíbené ryby nejčastěji dušené, ale také pečené nebo nadívané. Rybí tajine se připravuje z brambor, rajčat a zelených paprik. Ryby zápasí o titul nejpopulárnějšího masa s kuřecím, které se dusí, griluje nebo peče se zeleninou. Klasickým receptem je kuře s olivami a citronem, populární je také kuřecí tajine s máslem, cibulemi, paprikou, šafránem, hráškem, mandlemi a citronem. Tajine se připravuje v keramických nádobách, kde má poklice speciální tvar, který má udržet v pokrmu všechny vůně. K dalšímu masu, tradičně používanému v marocké kuchyni patří jehněčí. Opékané jehněčí je korunním jídlem marocké kuchyně, kromě jiných úprav se často peče na špízu.

Marocká kuchyně voní desítkami koření. Jedno jídlo je často sladké a pikantní zároveň, časté jsou pro nás neobvyklé kombinace surovin, avšak výborně sladěné dohromady. Mezi typická koření patří skořice, kmín, kurkuma, zázvor, cayennský pepř, paprika, anýz, sezamové semínko. Dále nesmí chybět bylinky – petržel, listy zeleného koriandru, dobromysl, sporýš a máta. Mezi další velice oblíbená ochucovadla a doplňky jídel patří cibule, česnek – česnek v medu se používá do jídel k vyrovnání chuti. Vejce jsou populární v kombinaci s kuřetem a zeleninou. Med objevíme ve většině dezertů, v drůbeží nádivce i v tajine. Arabský chléb je známý i u nás, v Maroku také často funguje místo příboru. Velmi oblíbené jsou olivy v nespočtu druhů, včetně různě naložených.

Všude, kam vstupuje arabská kuchyně s sebou nese desítky neuvěřitelně voňavých a úžasně sladkých dezertů. Při jejich přípravě hrají obrovskou roli mandle, oříšky, ale také med a sladce voňavá voda z růžových květů. Dezerty mají často formu pečiva podobného croissantu, které je plněné mandlovou pastou nebo medových preclíků, které se namáčejí do horkého medu a posypávají sezamovým semínkem.

Mátový čaj v Maroku zaujímá naprosto výjimečné místo a je daleko populárnější a tradičnější než káva. V každém městečku se na ulicích prodávají čerstvé rostlinky na přípravu čaje. Často mu zde říkají „berber whiskey“, je to totiž tradiční berberský nápoj, který má povzbuzující účinky a je výborný a osvěžující v horkém marockém podnebí. Jedná se v podstatě o zelený čaj, který je ochucen spoustou cukru a celými rostlinkami máty.

Autor fotografie: austinevan