Váš portál do světa gastronomie

Cheesecake z ricotty

Cheesecake z ricottyCheesecake neboli tvarohový koláč. Ale tentokrát je místo tvarohu použitá ricotta, což dělá celý koláč mnohem lehčí a stravitelnější než jeho originální americkou verzi. Ale i tak je pořádně sytý. Takže počítejte s tím, že vám chvíli vydrží. Což ale vůbec nevadí, protože chlazený z lednice je lahůdkový!

Ingredience:
750 g ricotty
200 g lučiny
130 g jemného krupicového cukru
šťáva ze dvou citronů
1 čajová lžička vanilkového cukru
0,5 čajové lžičky mleté skořice
5 vajec
200 ml smetany
1 lžíce hladké mouky
180 g sušenek (např. čajová esíčka)
60 g másla
špetka skořice

Sušenky rozdrtíme a smícháme s máslem, které má pokojovou teplotu, a se špetkou skořice. Ze vzniklé hmoty utvoříme základ koláče. Ten poklademe na pekáč (nebo jako já do zapékací misky), který jsme vyložili pečícím papírem. Nezapomeňte pořádně upěchovat, aby vznikl základ bez mezer nebo dírek.

Cheesecake z ricotty


Cheesecake z ricotty


V míse smícháme (nebo zmixujeme) další ingredience v tomto pořadí: ricotta, lučina, krupicový cukr, citronová šťáva, vanilkový cukr, skořice, vejce, smetana a mouka. Pořádně promícháme, aby ve výsledné hmotě nebyly pokud možno žádné hrudky.

Cheesecake z ricotty


Mezitím zahřejeme troubu na 180°C.

Sýrovou část koláče vlijeme na pekáč a dáme do trouby.

Cheesecake z ricotty


Tam pečeme zhruba 45-60 minut než se na povrchu utvoří tenká pevnější vrstva (povrch nesmí začít zlátnout!).

Vyndáme z trouby a necháme vychladnout.

Cheesecake z ricotty



4 komentáře

  1. DolceVita

    Takový kus koláče tak mít k snídani :-) Vypadá chutně.

  2. Petr Slavík

    Koláč je tak trochu sytý, takže stačí opravdu spíš kousek než celý kus :)

  3. Karolína

    Jak velkou formu jste použili? Děkuji

  4. Petr Slavík

    Karolina: Je to menší pekáček, od oka cca 20×30 cm.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑