Várku receptů, které přišly do soutěže o nejlepší recept z vepřového masa (a vyhovaly pravidlům), začínáme kotletou New York od Yvety Machové z Českých Budějovic.

Maso (1,50kg pro 4 osoby) nařežeme k spodní kosti, nedořezávám až dolů, aby maso drželo pohromadě podél kosti a jednu mezi kostí, vzniknou tak dvě kotlety jedna s kostí a jedna bez. Do každé z kotlet dám půl kolečka cibule (kdo má rád více cibule, používám 2 menší) a pomaži celé marinádou (do 1dcl oleje – česnek 6 stroužků, zázvor – čajová lžička, protlak z rajčat – 4 čajové lžičky) z koření, česneku, nastrouhaného zázvoru, oleje a protlaku – i do mezer.

Dáme do pekáčku marinovat do druhého dne.

Peču na 200°C, hodinku přiklopené, pak jen chvilku, aby chytlo barvu.

Můžeme podávat bez omáčky, ale já ji dělám, je to chutnější. Maso vyndáme z pekáčku a výpek dáme na plotnu a vyvaříme, posypeme podravkou, když je třeba a podlejeme vodou cca 200 ml. Zahustíme jíškou Knorr a provaříme. Přilijeme smetanu a promícháme a je hotovo.

Je k tomu dobré, jako příloha, brambory, ale může být i knedlík.Zkoušela jsem i obdobu se zelím, taky je to chutné.

Hlasujte pro tento recept ve finalovém hlasování!