Martin Škoda - domácí pizzaPřed několika dny zde vyšel článek o nové kuchařce na pultech knihkupectví Škoda nevařit: Kuchařka plná hudby od mladého autora Martina Škody. Protože je to kniha velmi povedená a obsahuje zajímavé recepty, rozhodl jsem se ještě pro jednu ukázku. Takže pozor! Domácí pizza přichází!

Fajnová domácí pizza na čtyři způsoby

Pizza – základní recept na těsto (4 menší pláty)
Na těsto
— 500 g hladké mouky (nebo 300 g hladké a 200 g semolinové)
— 21 g čerstvého droždí
— 250 ml vlažné vody
— 2 lžíce krupicového cukru
— 1 lžíce extra panenského olivového oleje
— špetka mořské soli

Martin Škoda - domácí pizzaPizza, pizza a ještě jednou pizza, ve světě spolu s těstovinami asi nejznámější italské jídlo (i když v Itálii dělají jen super jídla), které se však musí dobře udělat, aby svoji slávu obhájilo. Základem je hezky pružné těsto, na které vám teď vysvětlím základní recept. Ve 100 ml vody rozmíchejte droždí s cukrem. Mouku vsypte do misky nebo na vál, uprostřed vytvořte důlek, kam budete lít vodu, a osolte. Vodu s rozpuštěným droždím a cukrem vlijte do připraveného důlku a postupně krouživými pohyby vidličkou zapracujte s moukou. Až se vám bude zdát, že již mouka vodu vstřebala, přilijte zbývající vodu a olej a v míchání pokračujte – začne se vám rýsovat jednotné těsto. V tu chvíli poprašte vál a rukama začněte těsto pořádněhníst, podle potřeby přidejte mouku a hlavně se přitom pořádně vyblbněte. Dejte tomu aspoň10 minut, odměnou vám bude pružné, jemné těsto. To poprašte moukou, zakryjte suchou utěrkou a při pokojové teplotě nechte kynout aspoň 20 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Pak ho vraťte na vál a rozdělte na kousky, z nichž vyválejte jednotlivépláty těsta na pizzu. Ty pak položte na pruhy alobalu posypané trochou mouky a pokapané olejem, ozdobte a pečte zhruba 9 minut v troubě při 250 °C.

Na pizzu s rajčaty, bazalkou a mozzarellou
— 4 lžíce rajčatové omáčky
— 1 plát těsta na pizzu (základní recept)
— několik lístků čerstvé bazalky
— 1 bochánek mozzarelly

Na pizzu s listovým špenátem a lososem
— 1 plát těsta na pizzu (základní recept)
— 100 g čerstvého lososa
— velká hrst listového špenátu(pokud máte i mangoldu)
— citronová šťáva (asi z 1/2 citronu)
— 20 ml smetany ke šlehání
— asi 1 lžíce extra panenskéhoolivového oleje
— 1 bochánek mozzarelly

Na pizzu se salámem a rozmarýnem
— 4 lžíce rajčatové omáčky
— 1 plát těsta na pizzu (základní recept)
— asi 12 koleček pikantnějšího salámu
— 3 snítky čerstvého rozmarýnu
— 1 bochánek mozzarelly

Na pizzu s kapary, hráškema čerstvým kerblíkem
— hrst kerblíku (nebo rucoly)
— 4 lžíce rajčatové omáčky
— 1 plát těsta na pizzu (základní recept)
— hrst hrášku
— kousek chilli papričky
— 10 velkých kaparů
— 50 g nastrouhaného parmazánu
— 1–2 lžíce extra panenskéhoolivového oleje

Pizza s rajčaty, bazalkou a mozzarellou
Těsto potřete rajčatovou omáčkou, přidejtenatrhanou mozzarellu, a pokud chcete, tak i lístkybazalky (nebo je naaranžujte až na hotovou pizzu).Pečte asi 9 minut v troubě při 250 °C.

Pizza s listovým špenátem a lososem
Špenát nejdříve spařte a poté zchlaďte ve studenévodě, nebo pokud je mražený, nechte pomalurozpustit na pánvi. Přebytečnou vodu vymačkejte.Plát těsta pokapejte olejem, přidejte špenát, několik
kapek smetany, pokrájeného lososa, mozzarellu, všepokapejte citronovou šťávou, dosolte a pizzu upečtestejně jako u předchozího receptu.

Pizza se salámem a rozmarýnem
Těsto potřete omáčkou, přidejte klobásku, rozmarýn,mozzarellu a upečte.

Pizza s kapary, hráškem a čerstvým kerblíkem
Pruh těsta potřete rajčaty, ozdobte kapary,nasekanou chilli papričkou a hráškem, zakápněteolejem a posypte sýrem. V troubě předehřáté na250 °C pečte asi 9 minut. Těsně před servírovánímupečenou pizzu doplňte kerblíkem, který jste předempromíchali v misce s několika kapkami oleje.

Martin Škoda - Škoda nevařitAnotace knihy:
Martin Škoda je sedmnáctiletý kluk, který zbožňuje dobré jídlo, a tak se rozhodl napsat kuchařku pro mladé s ohledem na jejich potřeby, možnosti i přání. Ale vlastně nejen pro ně! Knížka jistě zaujme všechny milovníky kvalitního a nápaditého jídla. Kniha Škoda nevařit je plná skvělých receptů, fotografií, rad a tipů, k nimž se Martin postupem času vlastními zkušenostmi dopracoval, a také hudby. Kuchařka je rozdělena na kapitoly, při kterých mladí chtějí nebo potřebují vařit (například když chtějí okouzlit toho druhého, připravují si jídlo na cestu, nemají zrovna po ruce tunu ingrediencí, na stres či kocovinu nebo pokud chtějí vylepšit zaběhlou českou klasiku) Každý recept je navíc doplněn songem, který může doladit atmosféru při vaření i po něm. A když už jsme u toho, že by byla škoda nevařit, tak by jistě byla škoda zůstat jen v kuchyni a nikam se nepodívat – s Martinem máte možnost vycestovat do světa, kam se vydal nejen za zábavou, ale také za tamní gastronomií. Kuchařka Martina Škody (mladého českého Jamieho Olivera) je jedinečná nejen svým obsahem, ale také designem – o originální layout a vazbu, kterou se nepyšní žádná jiná česká kuchařka, se zasloužili mladí umělci, kteří na svém kontě již mají ocenění za „nejkrásnější“ knihu roku 2010.

Zdroj: Škoda nevařit Kuchařka plná hudby, vydal Smart Press, 2012