Houby se sice dají sbírat víceméně celoročně, ale většina lidí si jejich sběr užívá právě v těchto týdnech. Byla by ale škoda se o houby ve zbylém období roku připravit a tak se mohou hodit nejrůznější druhy konzervování hub. Jedním z nich jsou i houby na sladkokyselo, kterýžto recept poslala do Nové kuchyně Vlasta Mikšíková.

Ingredience:
Směs různých jedlých hub (nejlépe hříbky, holubinky, březáci, kozáci, suchohřiby, ale i lišky, větší masák, žampiony apod.)
Nálev:1 sáček Deka

Postup:
Houby důkladně očistíme, pokrájíme na menší kousky, malé plodnice můžeme nechat v celku nebo je jen překrojit, vhodíme do vařící mírně osolené a kyselinou citrónovou okyselené vody (na 2,5 l vody přidáme 1 lžičku kyseliny, houby jsou pak krásně bílé).

Povaříme 5-7 minut, pak vyndáme cedníkem a propláchneme studenou vodou.

Houby naskládáme do sklenic, trochu je přitlačíme a zalijeme horkým nálevem z Deka.

Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme 20 minut při 90 °C.