Máme pro vás horké indické kari, jehož základem jsou houby. Výsledkem je rychlá příprava vydatné podzimní večeře.

Ingredience:
5 polévková lžíce rostlinného oleje
200 g smíšených hub (např. hříbků, klouzků…), nakrájených na cca 5 cm kousky
2 lžičky soli
1 sušený bobkový list
1 lžička kmínu
1 velká cibule, jemně nakrájená
? jalape?o, jemně nasekané
3 stroužky česneku, jemně nastrouhané
2,5 cm kousek zázvoru, oloupaný, jemně nastrouhaný
1 lžíce plus 1 lžička mletého koriandru
1 lžička garam masaly
1 lžička kašmírské chilli papričky nebo mleté papriky
? lžičky kajenského pepře
? lžičky mleté kurkumy
3 polévkové lžíce rajčatového protlaku
200 g zelených fazolek, oříznutých, příčně rozpůlených
? šálku plus 3 polévkové lžíce husté smetany
1 lžíce čerstvé limetkové šťávy
vařená rýže a limetkové klínky (k podávání)

Postup:
Ve velké troubě nebo jiném těžkém hrnci rozehřejte 2 lžíce rostlinného oleje na středně vysoké teplotě. Přidejte směs nakrájených hub, uspořádaných v jedné vrstvě a posypaných solí. Za občasného míchání vařte asi 4 minuty, dokud spodní část nezíská zlatohnědou barvu. Asi po 4 minutách houby otočte a zahřívejte, dokud nezhnědne i druhá strana. Přendejte na talíř.

Ve stejné nádobě rozehřejte zbývající 3 lžíce rostlinného oleje na střední teplotu. Přidejte 1 sušený bobkový list a 1 lžičku kmínu a smažte asi 1 minutu. Vmíchejte 3 utřené stroužky česneku, 1 palec oloupaného, jemně nastrouhaného zázvoru, 1 velkou cibuli, 1/2 jalapeňo a 1 velkou, jemně nakrájenou cibuli. Za občasného míchání vařte 15-20 minut, dokud cibule nezprůhlední a okraje nezískají zlatohnědou barvu. Přidejte 1 polévkovou lžíci + 1 lžičku práškového koriandru, 1 lžičku garam masaly, 1 lžičku papriky nebo kašmírského chilli, 12 lžiček kajenského pepře a 12 lžiček mleté kurkumy; za častého míchání vařte asi 3 minuty, dokud se koření nerozvoní. Přidejte tři polévkové lžíce rajčatového protlaku. Za pravidelného míchání vařte asi tři minuty. Přidejte 1,5 šálku vody a směs přivedete k varu. Dřevěnou lžící míchejte a seškrabujte případné připečené části.

Do hrnce vraťte houby a zbytky šťávy, přidejte ořezané, křížem krájené zelené fazolky, 12 šálků husté smetany a sůl. Hrnec částečně přiklopte pokličkou a jídlo uvařte. Za občasného míchání vařte 15-20 minut nebo dokud nejsou zelené fazolky uvařené a omáčka nezhoustne. Po sejmutí z ohně odstraňte bobkový list. Přidejte zbývající 3 lžíce husté smetany spolu s 1 lžící čerstvé limetkové šťávy.

Podávejte s vařenou rýží a limetkovými klíny.

Líbí se vám článek? Podělte se o něj s vašimi přáteli!