Aromatický luštěninový krém původem z arabských zemí.

Ingredience:
1 jarní cibulku i s natí, nakrájenou na kousky
400g plechovku bílých fazolí, opláchnutých a okapaných
2 lžíce pasty ze sezamových semínek tahini (nemusí být; lze nahradit máslem z burských oříšků)
1 paličku česneku
2 lžíce olivového oleje plus trochu na pokapání
1 plátek bílého chleba, namočeného do vody a lehce ,vyždímaného‘
kůru z dobře omytého citronu
1/2 lžičky mletých koriandrových semínek
1 lžičku mletého římského nebo běžného kmínu plus trochu na posypání
1 balíček pita chleba

Postup:
V mixéru rozdrťte cibulku a česnek, přidejte fazole a všechno rozmixujte v suché pyré. Přidejte tahini, olej, chléb, citronovou kůru i koření a znovu promixujte.

Během mixování do směsi ještě přidejte tři nebo čtyři lžíce studené vody.

Na talíři pokapejte olivovým olejem a poprašte kmínem. Podávejte s chlebovými plackami.