Tento recept představuje zástupce srbské kuchyně – fazolovou polévku, která svojí sytostí může nahradit hlavní jídlo.

Ingredience:
500 g bílých fazolí
2 l masového vývaru
500 g špeku
3 bobkové listy
3 hřebíčky
2 velké cibule
10 brusinek
sůl
bílý pepř
2 červené a 2 zelené papriky
8 pórků
1 lžička majoránky
2 lžíce sladké papriky
1/4 l zakysané smetany

Postup:
Fazole necháme přes noc namočené ve vodě. Necháme je okapat a vložíme je do vařícího vývaru.

Přidáme špek, brusinky a oloupané cibule, prošpikované bobkovým listem a hřebíčkem. Lehce okořeníme a vaříme 50 minut.

Vyjmeme cibule a brusinky. Mezitím nakrájíme papriky a po 50 minutách přidáme k fazolím. Vaříme dalších 15 minut.

Poté přidáme na kolečka nakrájený pórek a vaříme dalších 15 minut.

Ochutíme majoránkou, paprikou, solí a pepřem. Zamícháme zakysanou smetanu a podáváme.