Americké brusinkyDo rukou se mi dostala zásilka produktů, jejichž základním jmenovatelem jsou americké brusinky a protože mám tyhle červené bobulky hodně rád, tak jsem se rozhodl, že se o ně s vámi nemohu nepodělit. Teda, abych to uvedl na pravou míru – dělit se budu o informace o brusinkách a určitě se vrhneme i na vaření z brusinek. Brusinky totiž, kromě zdravotních účinků a osvěžující barvy, i příjemně chutnají.

Mluvil jsem o zásilce, takže tady je vyfocená:

Americké brusinky

Obsahovala čerstvé i sušené brusinky, brusinkový džem a brusinkový nektar. K tomu ještě nádavkem brožurku s informacemi a recepty z brusinek.

Pojďme si nejprve brusinky trochu představit.

Brusinky tradiční

Brusinka hrála po staletí významnou roli v amerických rodinných tradicích bez ohledu na to, jaké národnosti byli jejich předci. Dnes s brusinkami slaví svátky původní obyvatelé severní Ameriky stejně tak jako potomci evropských přistěhovalců.

Americké brusinky

Pro kmen Wampanoag je brusinkový den nejdůležitějším dnem v roce. Druhý čtvrtek v říjnu oslavují každoročně tradiční sklizeň posledních divokých brusinek. Kdo hledá jakousi podobnost s tuzemskými dožínkami, tak ji jistě najde.

Historie amerických brusinek úzce souvisí s prvními evropskými osadníky. Když v roce 1620 připluli na lodi Mayflower Otcové poutníci k pobřeží Cape Cod v Nové Anglii, Wampanoagové je pohostili brusinkami. Jako poděkování za pomoc osadníci pozvali původní obyvatele na první Díkůvzdání v novém domově. A dnes se typické Díkůvzdání skládá z krocana a brusinkové omáčky připomínající právě toto setkání.

Americké brusinky

Sklizeň brusinek

“Brusinkovými” státy jsou státy na severu USA – Wisconsin, Oregon, Massachusetts, New Jersey a Washington.

Americké brusinky se začínají sklízet na konci září. Téměř všechny bobule se sklízejí zaplavováním a pole zaplavená vodou vytváří každý rok velkolepou podívanou. Brusinky totiž umí plavat!

Sklizeň amerických brusinek

Jakmile se ocitnou pod vodou, bobulky jsou z větví mechanicky odstraněny a vyplavou na povrch. Tak vznikají na začátku babího léta červená jezera, která často barevně dokreslují červené a zlatavé podzimní lesy.

Brusinky se dnes nejčastěji zpracovávají na sušené plody nebo džus. V období od října do cca ledna u nás můžete sehnat i čerstvé brusinky. Ty je pak potřeba skladovat v chladničce a nebo, pokud je chcete uchovat po delší dobu, vložit do mrazničky, kde vydrží i několik měsíců.

Brusinky a zdraví

Americké brusinky obsahují vitamíny (však je to taky ovoce :)) a vlákninu a příznivě ovlivňují zdravotní stav.

Mezi ostatními druhy ovoce brusinky vynikají svým vysokým obsahem antioxidantů. Antioxidanty chrání tělo proti útokům volných radikálů, které vznikají jako vedlejší produkt metabolických procesů nebo v důsledku škodlivých vnějších vlivů (nikotin, alkohol apod.). Tyto agresivní buňky mohou poškozovat buňky těla, až je zcela zahubí. Kromě toho přispívají ke vzniku rakoviny, cukrovky, arteriosklerózy či revmatických onemocnění. Díky vysokému obsahu antioxidantů tak brusinky pomáhají zachovat naše tělo mladé. Nebo aspoň mladší ;)

Americké brusinky

Brusinky vděčí za své vlastnosti tzv. PAC (proanthokyanidiny), které jsou známé jako kondenzované taniny. Tyto látky jsou schopné zabránit bakteriím způsobujícím záněty močových cest v uchycení na buňkách močové soustavy a bacily jsou tak z těla vyloučeny dříve, než mohou zánět vyvolat. Začínají se objevovat výzkumy, které dokazují, že PAC stojí i za úspěšným bojem s bakteriemi Helicobacter pylori, způsobujícími žaludeční vředy, a působí také proti tvorbě zubního plaku.

Jak využít americké brusinky v kuchyni?

Americké brusinky se hodí ke sladkému pečení, k podzimnímu ovoci (jako jsou jablka nebo hrušky), do salátů, ale i k velkým masovým pečením.

Brusinky ocení i děti, kterým lze díky červené barvě brusinek nádherně ozvláštnit jejich jídla třeba pro dětské oslavy.

Americké brusinky

Sušené brusinky se bezvadně hodí i do snídaní – jako přísada k vašim ovesným vločkám, kaším nebo müsli.

A protože Nová kuchyně je web o receptech, tak po dnešním teoretickém úvodu se brzy dočkáte i konkrétních brusinkových receptů. Do té doby můžete třeba nějaký váš oblíbený napsat do komentářů pod článkem ;)