Hovězí roštěná s opékanými bramboryHovězí roštěnou potřenou na začátku přípravy jídla horčicí jsem zahlédl v kuchařce Jany Zatloukalové Hovory s řezníkem. A protože se mi výsledek velmi povedl, což je ovšem dáno výchozím receptem ;), rozhodl jsem se o něj s vámi podělit. Opékané brambory jako příloha – to je navíc moje hodně oblíbená záležitost. Věřím, že si také pochutnáte.

Hovězí roštěná s opékanými brambory

Ingredience:
8 velkých brambor
4 plátky hovězí roštěné, asi 1 cm vysoké
4 lžíce plnotučné horčice
2 lžíce hladké mouky
6 lžic oleje
1 cibule
100 ml portského vína
250 ml vývaru
sůl
pepř

Postup:
Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Rozehřejeme 3 lžíce oleje na pánvi a vhodíme do ní plátky brambor, které v tomto okamžiku osolíme. Necháme je opékat na vyšším středním stupni a jen občas promícháme, aby se opekly všechny brambory. To bude trvat přibližně 20 minut.

Plátky masa na několika místech nařízneme a jemně je naklepeme. Osolíme ho a opepříme. Po jedné straně potřeme maso horčicí a tu samou stranu obtiskneme do mouky.

Hovězí roštěná s opékanými brambory

V pánvi rozhřejeme 2 lžíce oleje a maso zprudka osmahneme dozlatova. Nejprve ho do pánve položíme tou moučnou stranou, po cca 3 minutách obrátíme a stejně dlouhou dobu opekáme i stranu druhou.
Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji nadrobno.

Maso vyjmeme z pánve a dáme stranou. Připálené zbytky ze dna pánve vytřeme papírovou utěrkou, přilijime zbývající olej a vložíme cibuli. Tu krátce podusíme doměkka. Zalijime ji vínem a necháme ho odpařit. Pak přilijeme vývar a přivedeme k mírnému varu. Následně vložíme maso, opět pomoučněnou stranou dolů. Mouka by měla šťávu zahustit. Lehce povaříme zhruba 3 minuty a jen občas potřeseme pánví.

Maso a brambory dáme na talíř. Maso následně zajileme omáčkou a podáváme.