ŠampaňskéDnes je poslední den v roce a ten je v očích milovníků dobrého jídla a pití neodmyslitelně spjat se šampaňským vínem. Mnoho z nás ho má automaticky spojeno s Bohemia sektem, který je bohatě zastoupen v našich obchodech. Ale co je šampaňské doopravdy?

Předně musíme vědět, že ne každé perlivé víno je automaticky šampaňské. Pravé šampaňské nám dala Francie, konkrétně kraj Champagne (podle něj má ostatně šampaňské víno i svůj název).

Šampaňské patří mezi velmi chutná vína. Praví mlsounci z něj mohou cítit slunce, hrozen i zemi, ze které vzešlo. Pokud pokračujete v konzumaci, je šampaňské stále stejně jiskrné a vlažné. Ale nic se nemá přehánět – jako každý alkohol je i šampaňské ve větší míře poněkud destruktivní.

Šampaňské

Nejhledanější šampaňské

Chcete trochu drbů z “lepší společnosti”, které se týkají tohoto lahodného moku? Tak například britská královna matka pije jednu láhev šampaňského denně a je na svůj věk velice zdravá. Nebo že bývá někdy podáváno umírajícím pro hezčí cestu na onen svět? No, dobře to není drb z lepší společnosti, ale zajímavost by to mohla být, ne?

Víno ze Champagne má vynikající chuť a tomu samozřejmě odpovídá i jeho cena.

Kromě toho má však i schopnost působit na milostné touhy. A snad nejlépe funguje, pokud je mezi milenci servírováno jazyky z úst do úst. Tak už víte, jak si budete dnes po půlnoci se svým partnerem nebo partnerkou připíjet? ;-)