Biokuchařka Hanky Zemanové působila v českých podmínkách před deseti lety jako zjevení. A to zjevení nadmíru úspěšné a všeobecně velmi dobře přijaté. Od té doby uplynulo spoustu vody, vývoj v českých kuchyních nabral, pokud jde o výběr kvalitních a zdravých surovin, ten správný směr a tak nastal čas biokuchařku aktualizovat. O samotné knize si přečtěte více zde, dnes se podíváme na jedlou ukázku. A to na recept na podzimní salát s pečenou zeleninou a polníčkem. Abyste do sebe opravdu dostali co nejvíce vitamínů a živin, tak doporučujeme (stejně jako to dělá dlouhá léta Hanka Zemanová) použít suroviny v bio kvalitě!
Ingredience:
500 g očištěné dýně Hokkaidó
250 g cibule, ideálně červené
250 g pastináku
50 ml olivového oleje
5 prolisovaných stroužků česneku
2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř (nebo bylinný peprník)
troška tymiánu
miska různých druhů salátu – polníček, lístky špenátu, rukola
lehce na sucho opražená dýňová semínka nebo vlašské ořechy
zálivka na salát:
8 lžic olivového oleje
2 lžíce umeocta
sůl a čerstvě mletý pepř
2 stroužky česneku
1 lžička celozrnné biohořčice Zwergenwiese (bioprodejny nebo www.probio.cz)
Postup:
Dýni Hokkaidó omyjte kartáčkem, vydlabejte semínka a dužinu i se slupkou nakrájejte na menší kostky. Stejně tak nakrájejte na trošku menší kostky pastinák a cibuli na půlměsíčky.
Zeleninu promíchejte s olejem, česnekem, solí, pepřem a tymiánem a dejte péct v zakrytém pekáči do trouby rozehřáté na 160 °C na necelou hodinu nebo do změknutí zeleniny. Dýně by měla být měkká, ale ne kašovitá, abyste ji mohli zamíchat do salátu a neměli z ní pyré.
Mezi pečením si připravte salát. Ideální je polníček, rukola nebo mladý špenát. Jste-li v přírodě, neváhejte použít plevel ptačinec žabinec. V ideálním případě namíchejte různé druhy a množství. Buď bude salát více zelený, nebo více z pečené zeleniny.
Saláty omyjte a vysušte v sušičce na saláty.
Připravte si dresink z uvedených surovin. Zavřete je do šroubovací skleničky a důkladně protřepejte. Zbytek zálivky můžete uchovávat v lednici.
Upečenou zeleninu nechte vychladnout. Vše lehce promíchejte: pečenou zeleninu, osušené saláty i dresink, a na závěr posypejte opraženými ořechy nebo dýňovými semínky.
Něco málo o biohorčici
Biohořčice neobsahuje konzervační látky ani umělá dochucovadla, a pokud je přislazená, pak pouze přírodními, a ne umělými sladidly. Kvalitní hořčice není jen dochucovadlem, ale podle tradiční moudrosti též lékem. Podporuje vstřebávání minerálních látek v těle, posiluje činnost tlustého střeva a dýchacích orgánů. Navíc neutralizuje škodlivé látky, které vznikají při grilování masa či opékání buřtů. Proto s sebou k ohni berte dobrou hořčici a čerstvé bylinky, které také působí jako dobrý pomocník při trávení.
My doma máme rádi biohořčici značky ZWERGENWIESE, která je běžně v nabídce bioprodejen nebo na www.probio.cz. Je vyrobena tradiční cestou z ekologicky vypěstovaných semínek hořčice. Nejčastěji kupuji pro děti jemnou a pro dospělé celozrnnou. Součástí filozofie firmy ZWERGENWIESE je i ekologický provoz, například využívání dešťové vody na chlazení či přírodních stavebních materiálů a výroba vlastní elektřiny.
Na českém trhu lze koupit i biohořčici vyrobenou v Opatství Nový Dvůr.
Nová biokuchařka Hanky Zemanové
Nejprodávanější kniha o biopotravinách a zdravém vaření po deseti letech
Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz
Autorka se rozhodla svou původní Biokuchařku přepracovat a rozšířit tak, abyste v ní našli aktuální informace o biopotravinách, nových výživových trendech (raw, bezlepková strava, superfood aj.)
i ekologickém zemědělství a mohli z ní čerpat inspiraci pro svůj každodenní život.
Kniha obsahuje přes 80 nových receptů a je určena i těm, kteří už mají původní vydání doma.
Pevná vazba, počet stran 336 stran, MOC 599 Kč, k dostání u všech dobrých knihkupců a na www.smartpress.cz.
Napsat komentář