Píšete si nám o recepty s rybami a tak tu pro vás dnes jeden máme. Okoun ve vinné pěnové omáčce – to zní lákavě… Také se vám už sbíhají sliny?

Ingredience:
600 g řezů z mořského okouna
1 menší pórek
1 malá cuketa
1 mrkev
2 cibule šalotky
1 lžíce citronové šťávy
sůl
bílý pepř
50 g másla
100 g hrášku
1/8 l suchého bílého vína
400 ml rybího vývaru
1 žloutek
125 g šlehačky
trochu kerblíku pro ozdobení

Postup:
roubu předehřejeme na 200 °C. Pórek a cuketu omyjeme a očistíme, mrkev oškrábeme a všechno nakrájíme na tenké proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Filé dobře opláchneme, osušíme a okořeníme citronovou šťávou, osolíme a opepříme.

V ohnivzdorné formě rozpustíme polovinu másla, na kterém osmažíme šalotku do sklovita. Přidáme připravenou zeleninu a hrášek a společně smažíme jednu minutu. Na zeleninovou směs položíme rybí filety a zalijeme vínem a rybím vývarem. Zbylé máslo přidáme po kouscích.

Potom dáme formu do předehřáté trouby na 15 minut (plyn poloha 3-4; teplota v troubě 180 °C). Poté vše vyjmeme a tekutou část slijeme. Rybu a zeleninu udržujeme ve formě v teplém stavu.

1/4 l tekutiny scedíme do hrnce a necháme bez poklice vyvařit na polovinu. Vaječný žloutek ušleháme do pěny a přilijeme rybí vývar, který již není vroucí. Rybu a zeleninu polijeme omáčkou, ozdobíme nasypaným kerblíkem a ihned podáváme.

Tip
Pro tento recept se výborně hodí všechny ryby, které mají pevné maso jako například okoun, treska, mořský losos a mořský ďas.