Jehněčí maso patří mezi základní suroviny řecké kuchyně. Recept, který si dnes představíme se v originále jmenuje Buti arnisio jemisto – to zní trochu záhadně a hodně lákavě.

Ingredience:
1 jehněčí kýta
4 plátky šunky
100 g bílého ovčího sýra
1 sklenka bílého vína
1 čajový šálek másla
2 lžíce nadrobno pokrájené zelené petrželky
1 kg drobných brambor
sůl
pepř

Postup:
Kýtu vykostíme a naklepeme. Omyjeme, osušíme, potřeme pepřem a solí a posypeme zelenou petrželkou.

Maso rozložíme a položíme do něj plátky šunky, nahoru sýr, opatrně zabalíme a svážeme nití. Roládu vložíme na máslem vymazaný pekáč a opečeme ze všech stran. Potom pečínku zalejeme vínem. Je-li třeba podlejeme i vodou. Pečeme asi 1/2 hodiny.

Mezitím očistíme brambory. Osolíme je, trochu opepříme a celé je přidáme k masu na pekáč. Pečeme nyní na středním ohni ještě asi 75 minut. Je-li třeba, podléváme vodou.

Když je vše hotové, nakrájíme kýtu na tenčí plátky.

Podáváme se salátem.