Pečený sumec se zeleninou je skvělou volbou pro ty, kdo hledají zdravé, výživné a lehce připravitelné jídlo. Sumec má jemné, chutné maso bez kostí, které se výborně hodí k pečení a skvěle si rozumí s bylinkami a sezónní zeleninou.
Ingredience:
1 sumec o váze cca 1,5 kg, vykuchaný a očištěný
2 mrkve
1 menší cuketa
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 menší cibule
3 stroužky česneku
3 lžíce olivového oleje
50 g másla
čerstvý tymián
čerstvá petržel
sůl podle chuti
čerstvě mletý pepř podle chuti
šťáva z 1 citronu
Postup:
Sumce důkladně očistíme, propláchneme a osušíme papírovou utěrkou. Rybu na povrchu i uvnitř osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Necháme ji asi 15 minut odpočívat.
Mezitím si připravíme zeleninovou směs. Mrkev, cuketu a papriky nakrájíme na širší proužky nebo menší kousky. Cibuli nakrájíme na klínky a česnek prolisujeme.
Na pánvi rozehřejeme lžíci olivového oleje a krátce orestujeme zeleninu spolu s česnekem, aby lehce změkla a získala vůni. Dochutíme trochou soli, pepře a přidáme lístky čerstvého tymiánu.
Do pekáče položíme rybu, kolem ní rozprostřeme orestovanou zeleninu. Máslo smícháme s nasekanou petrželí a trochou tymiánu a touto směsí potřeme rybu zvenku i zevnitř. Nakonec pokapeme zbylým olivovým olejem.
Sumce pečeme v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 35 až 40 minut podle velikosti ryby. Během pečení můžeme občas polít výpekem.
Hotového sumce podáváme se zeleninovou směsí a rozpečeným pečivem nebo bramborami.
Napsat komentář