Štika je jednou z nejchutnějších sladkovodních ryb dostupných v České republice. Tento zdravý a jednoduchý recept ji zvýrazňuje v lehké bylinkové krustě, doplněné pečenou sezonní zeleninou. Výsledkem je jídlo plné chutí, bez zbytečného tuku a s důrazem na čerstvé a dostupné suroviny.
Ingredience:
400 g filetované štiky (bez kůže a kostí)
1 lžíce čerstvě nasekané petrželové natě
1 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu
1 lžíce nasekané pažitky
1 stroužek česneku, prolisovaný
1 lžíce dijonské hořčice
1 lžička citronové šťávy
1 lžíce extra panenského olivového oleje
sůl dle chuti
čerstvě mletý černý pepř dle chuti
2 menší cukety
1 červená paprika
1 žlutá paprika
2 mrkve
1 červená cibule
1 lžíce olivového oleje na zeleninu
1 lžička sušeného oregana
Postup:
Nejprve si připravte zeleninu. Cukety, papriky, mrkve i cibuli omyjte a očistěte. Vše nakrájejte na stejně velké menší kousky, dejte do mísy, zakapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a přidejte sušené oregano. Důkladně promíchejte.
Předehřejte troubu na 190 °C. Zeleninu rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct asi na 20 minut, dokud nebude krásně opečená.
Mezitím připravte bylinkovou směs na krustu. Ve větší misce smíchejte nasekané bylinky, česnek, dijonskou hořčici, citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte.
Filety štiky lehce osolte a potřete bylinkovou směsí. Přendejte na druhý plech s pečicím papírem a dejte do trouby k zelenině. Pečte přibližně 15 až 18 minut, dokud štika není propečená, ale stále šťavnatá.
Podávejte štiku společně s pečenou zeleninou a případně ozdobte čerstvými bylinkami.
Napsat komentář