V České republice a nejen v ní se stále zvyšuje počet lidí s alergiemi a postižných nedobrovolnými dietami. Ač se život pro takovéto lidi téměř neodlišuje od běžného života a na ulici je nepoznáte, v kuchyni je to jiné.

Bezlepková dieta
Bezlepkovou dietu musí dodržovat lidé s alergií na lepek nebo s celiakií. Jedná se o striktní vyloučení obilnin z jídelníčku a to včetně pšeničných škrobů. Odpustit si tito lidé musí pečivo, těstoviny, sušenky, pizzu, cukroví, omáčky,… V dnešní době se čím dál více rozšiřuje trh o produkty označené přeškrtnutým klasem, který zaručuje přirozeně bezlepkový výrobek. Pozor si dejte na uzeniny.

Například síť hypermarketů Globus zaručuje svým zákazníkům přirozeně bezlepkové uzeniny, nebo doporučuji malé masny, které nabízejí “čisté” produkty. Pozor si musíte dávat i na složení jogurtů, tavených sýrů i nápojů! Tyto levnější výrobky jsou často nastavovány moukou.

Pokud je ve společné domácnosti celiatik i neomezení konzumenti vzniká malý problém, který je řešitelný buď dvojím vařením nebo se ostatní členové přizpůsobí dietou omezenému členu rodiny. Druhá varianta je poměrně drahá a první pracná. Suroviny pro bezlepkové vaření jsou mnohem dražší než klasické potraviny, proto bych osobně doporučovala vaření/ pečení/ smažení oddělovat. V případě zahušťování ať polévek nebo omáček se osvědčilo vařit dohromady a těsně před přidáním mouky oddělit určitý počet porcí.

Pro pečení pečiva jsi mnozí oblíbyli praktickou domácí pícku. Pečivo z bezlepkových směsí je však velmi křehké a náchylné na plísně. A tak se doporučuje plátky chleba zamrazovat. Můžete zamrazovat i koláče, omáčky a jiné jídlo. Proto další,dalo by se říct nezbytnou součástí kuchyňské výbavy, je mikrovlná trouba s režimem rozmrazování a se stejnou funkcí topinkovače. Pokud máte větší mrazák, vyplatí se jeden šuplík plnit pouze bezlepkovými potravinami. Pak už si jen večer sáhnete pro plátek chleba a ráno ohřejete v topinkovači. A to nemluvim o pohodlí při servírování hlavního chodu. Tato praktičnost však platí i pro běžná jídla.

Nesmíte zapomínat na kontaminaci bezlepkového jídla “lepkovým” použitím stejného nože, nazběračky, talířů i pánviček, … Důkladně myjte nádobí nebo si vše pořiďte dvojmo.

Nejčastějšími značkami produkující bezlepkové výrobky na českém trhu jsou:
– Schär
– Kávoviny a.s.
– Landbrot
– Paleta
– Mantler
– Racio
– Labeta

Autorka: Kateřina Kudlíková