Dítě v kuchyniU sporáku každodenně trávíme více či méně času a máme-li malé dítě, je nasnadě, že se vyskytuje v naší blízkosti. Popálení či opaření ohrožuje zejména nejmladší věkové skupiny dětí (statistiky uvádějí u batolat a předškoláků 3-4x častější výskyt úrazu oproti školním dětem). Zamysleme se tedy nad tím, co vše lze udělat proto, abychom úrazům vzniklým během vaření či pečení předešly.

Je dobré myslet na bezpečnost již při výběru sporáku:
Součástí varných desek může být zámek, který dětem zabrání v přeprogramování varné plotýnky. V okamžiku, kdy je deska vypnuta, zapneme dětskou pojistku, a tím zabráníme náhodnému spuštění plotýnky. Výhodné je pořídit indukční varnou desku – a to nejen z hlediska bezpečnosti. Její podstatou je, že se při vaření zahřívá pouze nádoba a pokrm v ní, ale nikoli samotná plotýnka. Při odejmutí hrnce z povrchu je plotýnka prakticky ihned chladná a chrání tedy před dotykem na horkou ploténku. Na trhu se vyskytuje i technologie Twistpad. Jedná se o magnetický knoflík, který po použití můžeme z varné desky odejmout, takže dítě ji nemůže samo spustit.

Z bezpečnostních pomůcek se na trhu vyskytuje ochrana na sporák, která chrání před nechtěným dotykem na rozpálenou ploténku. Navíc účinně zamezí strhnutí horkého hrnce částí oděvu. Je lehce odnímatelná a lze ji mýt v myčce.

Trouba může být zase vybavena bezpečnostním zámkem, takže je dítě nemůže otevřít a spálit se. U mnohých pečících trub je už samozřejmostí vícevrstevné sklo – trojvrstevné až čtyřvrstevné sklo udržuje vnější teplotu povrchu dvířek bezpečnou proti popálení (teplota nepřesáhne 60 stupňů). U starších spotřebičů pak můžete použít bezpečnostní fólii nebo kryt na rozpálenou troubu.

Vaříte-li na sporáku plynovém, zkontrolujte občas, zda plamen neuhasl a neuniká samotný plyn. Zemní plyn, který je běžně v potrubí, by měl být cítit, protože je parfémovaný. Kupujete-li nový plynový sporák, můžete zvolit sporák s pojistkou proti úniku plynu při zhasnutí plamene. A ještě tip pro zabránění pádu pánve ze sporáku: titanové pánve mají po celém obvodu zoubky, které zapadají do varné mřížky (např. kříže, vlnovky) tak pevně, že již není nutno pánev při přípravě potravin přidržovat (nelze je však použít na elektrických ploténkách).

Nedílnou součástí prevence popálení je dodržování zásad bezpečnosti:
– když vaříte, kontrolujte pohyb dítěte v kuchyni a nenechte dítě pobíhat kolem sporáku.
– při vaření používejte raději zadní ploténky. Rukojeť pánvičky by měla směřovat vždy směrem dozadu, aby nemohlo dojít ke stržení nádob s horkým obsahem.
– k vaření vody je vhodné používat konvice s nasazenou píšťalou, což snižuje riziko opaření při převrhnutí.
– neposazujte dítě na pracovní desku, i když máte dojem, že je máte pod dohledem.
– vedle sporáku by neměla stát zásuvková skříňka – vynalézavé dítě může zásuvky použít jako schůdky a dosáhnout na varnou desku.
– k bezpečnosti přispívá také vhodné umístění sporáku v kuchyni: Sporák by neměl stát v rohu místnosti, po obou stranách sporáku potřebujeme odkládací prostor, vzdálenost mezi sporákem a dřezem by měla být co nejkratší.
– umělé oblečení, záclony a koberec se snadno vznítí, nebo připečou k pokožce. Snadno se vznítí také vlasy.
– v domácnosti je dobré nainstalovat detektory kouře a mít alespoň malý hasicí přístroj.

Závěrem zbývá jen popřát, aby se vám tato preventivní opatření vyplatila a pomohla ochránit vaše děti před nepříjemným poraněním.

Autorka: Jana Němcová