FritézaFritéza – další z řady domácích spotřebičů, které v naší domácnosti nejsou nezbytně potřebné, nicméně velmi užitečné. Pokud uvažujete o koupi fritézy, bude pro vás důležitých několik aspektů při výběru vhodného přístroje pro vaši rodinu.


Jeden z hlavních kritérií je objem potravin, které budeme chtít ve fritéze připravovat a dle toho také vybereme vhodnou velikost fritézy. Na trhu dokážeme sehnat jak menší fritézy vhodné pro méně početné rodiny, tak i giganty, které dokáží připravit naráz až 2 kilogramy hranolek. Takže vybereme optimální velikost odpovídající našim potřebám, protože od velikosti se zpravidla odvíjí i výkon přístroje a náročnost spotřeby elektrické energie. Nehledě na to, že špatnou volbou velikosti přístroje se nám zvyšují další náklady na používání (malý koš znamená více ponoření do rozpáleného oleje a je nutná jeho častější výměna).

Friteza MoulinexPři výběru vás bude jistě zajímat snadná obsluha. Fritéza se rozhodně lépe obsluhuje, pokud má skleněné okénko a my můžeme jídlo během přípravy sledovat. Dále je důležitý rozsah teplot, při kterých je možno jídlo smažit, zda je možnost vlastního nastavení potřebné teploty eventuelně digitálního časovače, díky němuž nemusíme nad fritézou po celou dobu přípravy pokrmu stát.

A teď k oleji – do fritézy musíme nalít cca 2-3 litry oleje (dle typu fritézy). Zde je rozhodující pro náš výběr materiál, ze kterého je nádoba na smažení vyrobena. Rozhodně je nejpraktičtější nádoba, která je vyrobena z velice kvalitního materiálu s nepřilnavým povrchem. Ušetří nám totiž práci s umýváním ať už ručním nebo v myčce, pokrmy se nebudou připalovat během smažení na stěny nádoby a nedochází k zbytečnému přepalování oleje. Velkou výhodou je u některých typů fritéz možnost vypouštění oleje prostřednictvím odnímatelné nádoby. Tím pádem můžeme olej snadno skladovat do příštího použití třeba v chladničce.
Abychom se ušetřili zápachu ze smažených pokrmů, je důležité, aby fritéza byla vybavena kvalitním filtračním systémem. Filtrační systém bývá většinou umístěn ve víku spotřebiče a zachytává kapky oleje z páry při průchodu filtrem. Pachový filtr navíc brání úniku nepříjemných pachů do prostoru během fritování, což je výhodné při častém používání.

Snadnou údržbu nám zajistí ty fritézy, kde je možnost částečného rozebrání – nádoby, koše, rukojeti, víka a filtru. Pokud již máte v domácnosti myčku, zajímejte se zda je možné jednotlivé díly v myčce umývat. Neopomeneme ani design fritéz. Na trhu najdete nepřeberné množství od klasicky bílých přístrojů až po nerezové, záleží jen na vašem výběru.

Vývoj fritéz jde neustále rychle dopředu. Objevují se stále nové trendy v této oblasti a tím se posunují klasické fritézy stále blíže k postům spotřebičů pro zdravé stravování. Zatím jich ještě není mnoho, ale první vlaštovky se již objevily na trhu. Cena zatím bohužel několikrát přesáhne pořizovací cenu běžné fritézy, nicméně se tato investice do zdraví určitě vyplatí. Nenároční uživatelé mohou zakoupit fritézu již řádově od necelých 1000,- Kč, dobrou klasiku zakoupíme v rozmezí 1000 – 2000,- Kč a jak již bylo řečeno pro náročné a zároveň toužící po zdravějším stravování, trh nabízí přístroje cca od 5000,- Kč.