Hned to budeTentokrát se spolu podíváme do kuchařky, kterou napsali MUDr. Igor Bukovský, PH.D. a Pavol Lipták. Kniha se jmenuje “Hned to bude – uvařte rychle, zdravě a chutně” a vydalo ji před několika týdny nakladatelství Slovart. Jak název kuchařky vypovídá, je určeno pro ty, kteří chtějí jíst zdravě a zároveň mají na jídlo ten požadavek, aby jim chutnalo.

Hned to budeKuchařka “Hned to bude – uvařte rychle, zdravě a chutně” je původem ze Slovenska. Slovart samozřejmě připravil český překlad.

Na začátku knihy se dozvíme, co by měla obsahovat správná špíž toho, kdo chce jíst zdravě a přitom chutně. Zase opakuji podtitul knihy, ach jo ;) V seznamu, který hezky vysvětluje zdravotní přednosti jednotlivých potravin, se najde i konzervovaná zelenina. Což beru jako úlitbu faktu, že normální člověk nemůže nebo nechce denně po tržištích a shánět čerstvou zeleninu. Naštěstí jde o konzervy od Bonduelle – to je nejlepší volba v tomto sortimentu.

Nebojte se toho, že byste kvůli zdravým potravinám ze zmíněného seznamu museli do nějakých speciálních prodejen zdravé výživy, Troufnu si říci, že 98% položek koupíte v běžném obchodě + v drogerii DM, která má svoji velmi povedou řadu biopotravin Alnatura.

Dost už povídání o surovinách a jde se vařit, ne?

Hned to bude

Na následujících zhruba 200 stranách receptů se postupně podíváme na to, jak vařit zdravě a rychle snídaně, polévky, lehké i syté saláty, lehká i sytá hlavní jídla, pomázánky, dipy, dresinky, omáčky a dezerty.

U každého receptu jsou uvedeny i poznámky z hlediska kuchaře (Pavol Lipták) a lékaře (Igor Bukovský). A nejde o nějaké suchopárné “rozumy”, ale poznámky jsou podané s vtipem a tak se dobře čtou.

Naopak u receptů chybí fotografie, ty jsou jen u několika z nich.

Hned to bude

Když už jsem u zpracování knihy – nenechte se odradit kroužkovou vazbou! V okamžicích, kdy jsem zkoušel receoty z této kuchařky, tak jsem ji velmi ocenil! Na každé stránce je jeden recept a tak si knihu jednoduše otevřete tam, kde je recept, co chcete vařit a kniha nemá tendenci se vám samovolně zavírat a vy tak nemusíte pokaždé znovu hledat stránku, kde zrovna jste. Nebo si ji zakládat či nějak jinak označovat.

Slovenským autorům v knize pomáhají krátkými rozhovory i známé osobnosti jako například Milan Markovič, Petr Novotný, Jitka Zelenková, Adéla Banášová nebo Peter Nagy. Přiznám se, že mě to na počátku trochu vylekalo, ale naštěstí se celebrity nepouštějí do vaření ;) a v knize jsou s nimi jen minirozhovory.

Kuchařka “Hned to bude – uvařte rychle, zdravě a chutně” by neměla chybět ve vaší sbírce, pokud to se zdravou výživou myslíte vážně. Vážně.

Hned to bude – Uvařte rychle, zdravě a chutně!
Nakladatel: Slovart
Počet stran: 256
Vazba: Měkká
Formát, hmotnost: 225×220 mm
Rok vydání: 2009
Běžná cena: 299,- Kč
Knihu koupíte například v internetovém obchodě nakladatelství Slovart.