ČokoládaDlouho jsem chtěl napsat něco o jednom hříšném potěšení, které nás provází životem. Ano, samozřejmě, že mám na mysli čokoládu. Tu lahůdku, kterou někteří z nás zobou po maličkých kouscích, zatímco jiní se neobávají spořádat rovnou celou tabulku na posezení ;)

ČokoládaČokoláda je sladké pokušení, kterému většina lidí neodolá. Lidé staří i mladí, bohatí i chudí, krásní i oškliví mají jedno společné – spojuje je láska k čokoládě ;)

A nejde tu jen o ukojení chutí. Čokoláda má i zdravotní přínosy. Tmavé, hořké čokolády obsahují flavanoly, což je antioxidant nacházející se v kakau. Antioxidanty pomáhají v budování jednotlivých buněk a v posilování jejich odolnosti proti poškození volnými radikály. Čokoláda se tedy dá označit za prevenci rakoviny ;) Bohužel, to nefunguje na 100%…

Antioxidanty rovněž pomáhají při potlačení tvorby LDL (špatného cholesterolu), který je hlavním viníkem zneprůchodňování cév. Kromě toho příjem flavanolů příznivě působí na snížování krevního tlaku a zlepšení průtoku krve v mozku a srdci.

Každý z nás si v životě už koupil čokoládovou tyčinku u pokladny. Ale pokud chcete opravdu poznat čokoládu, pak jsou ochutnávky různých druhů z různých zemí nutné.

Mexiko je místem, kde se čokoláda narodila. A v této konkrétní zemi, je horká čokoláda nápoj považován za národní nápoj. Mexičané podávají jejich horkou čokoládu s chili papričkami a kořením, což je velmi neobvyklá, ale přesto lahodná kombinace.

Také ve Španělsku si lidé vychutnávají horkou čokoládu. Nicméně jejich nápoj recept má jinou variantu. Španělská verze horké čokolády je hustá a je obvykle ochucená skořicí. Díky ní získává velmi výrazné aroma a chuť.

Švýcarsko má největší počet spotřebitelů čokolády na světě. Ve skutečnosti je ve Švýcarsku čokoláda považována za způsob života. Lidé v této alpské zemi dokonce jedí různé druhy čokolády v různém roční období. Mají například květinovou čokoládu pro jarní období a oříškovou nebo kaštanovou čokoládu pro podzimní dny.

Čokoláda je nejen zdravá. Může být považována za univerzální pochoutku, která má stala téméř součástí historie každé země. Ať chceme nebo nechceme, faktem je, že čokoláda je kus světových dějin ;)