Nigella Lawson patří mezi anglické kuchařské celebrity. Není profesionální kuchařkou, ale o to víc dokáže své oblíbené jídla a recepty podat s vášní a s jistým erotickým nádechem (viz starší článek Nigella Lawson – sexy fenomén ve světě kuchyní a vaření). V minulých dnech jí vyšla její druhá kuchařka přeložená do češtiny. Příhodně se jí, vzhledem k nadcházejícímu konci roku, stala kniha Vánoce s Nigellou.



Vánoce s NigellouV úvodu knihy se nám Nigella nejprve svěří se svým vztahem k Vánocům. Pokud ji ještě neznáte například z jejich televizních pořadů, tak po několika větách poznáte, že tato kuchařka se bude i pěkně číst. Nigella má svůj styl a příjemný humor.

Následně se podíváme na to, jak připravit předvánoční párty. Těmi obvykle vánoční období začíná – však to znáte ze svých firem nebo přátelských posezení ;) Koktejly a bufetové pohoštění tvoří základ této kapitoly.

Pak se podíváme na to, jak autorka připravuje sezonní záležitosti typu polévky, saláty nebo přílohy.

Ty najdou uplatnění i při událostech jako jsou společenské večeře. Ale ne nějak upjaté, nýbrž tak, jak je u Nigelly Lawson zvykem – v uvolněné atmosféře. V této kapitole je představeno několik menu pro různé typy večeří. Ale není potřeba brát menu dogmaticky – jdou vzájemně kombinovat a samozřejmě, že je možné si jídla uvařit i jednotlivě.

Vánoce s NigellouA pak to přijde! Ano, nastal Štědrý večer a nervy mnohých vládců kuchyní tečou. Že to znáte. Nejste sami. Nigella k tomuto dni již přistupuje uvolněněji. To ale neznamená, že by štědrovečerní menu odflákla. Ale už ví, že to hlavní o vánočních svátcích není jídlo, ale hezká a klidná atmosféra. Autorka vám opět představí ukázkové menu a k němu několik dalších variant.

Následuje kapitola věnovaná vánočnímu pečivu a sladkým pamlskům. Věřím, že Nigella psala obzvláště tuto část knihy Vánoce s Nigellou s nadstandardním zápalem pro věc ;)

Další kapitola je pak věnována pro ty, kteří chtějí dát nějakou tu zajímavou laskominu jako dárek svým blízkým. O to zajímavější, že ji vyrobí sami doma. Ano, najdete zde recepty na jedlé dárky! Škoda, že tentokrát nedošlo na fantastický nugát s pistáciovými oříšky, ale ten vám třeba představím v samostatném článku ;)

Knihu pak uzavírají kratší kapitoly věnované vánočnímu brunchi, teplým nápojům a dvěma receptům pro lepší imunitu.

Vánoce s NigellouPokud jde o samotné recepty, tak nečekejte smaženého kapra. Nigella Lawson je z Anglie a tak se spíše podíváte na to, jak a co se jí o svátcích za kanálem La Manche. Kdo ale říká, že to může být na škodu? Výjimečně (opravdu jen výjimečně) můžete mít problém se sháněním některé suroviny, ale český člověk si poradí, že? ;)

Zpracování knihy se nedá nic vytknout. Nádherný a „těžkotonážní“ papír, velké fotografie, pevná a tvrdá obálka. Kdyby takto vycházely všechny kuchařky, tak by to bylo báječné.

Pokud si Vánoce s Nigellou nekoupíte pro sebe, tak je určitě kupte jako vánoční dárek. Takovýto blízký pohled do sváteční anglické kuchyně od někoho, kdo umí jídlo představit a připravit s láskou, může pod stromečkem jen potěšit!

Vánoce s Nigellou
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 288
Vazba: Vázaný
Formát, hmotnost: 218×277 mm, 1310 g
Rok vydání: 2010
Běžná cena: 399,- Kč (na Knižním webu za 374,- Kč)