Makrobiotika pro každý denKdyž se řekne makrobiotika, tak si každý představí jen zrníčka a klíčky. A jako změnu pak klíčky a zrníčka. To nezní moc lákavě, což? O tom, že ve skutečnosti není moje úvodní tvrzení tak úplně pravdou, vás přesvědčí kniha Makrobiotika pro každý den.

Přiznám se, že v okamžiku, kdy jsem tuto knihu držel poprvé v rukou, přistupoval jsem k tématice makrobiotiky s podobným, řekněme, despektem.

Makrobiotika pro každý denNa druhou stranu – snažím se být hlava otevřená (což se někdy ale projevuje tak, že z ní vypadne to, co do ní pracně dostanu :)) a tak jsem si říkal, že se nechám přesvědčit, o čem to ta makrobiotika ve skutečnosti je.

Makrobiotika pro každý denA, světe div se, ona není jen o zrníčkách a klíčcích!

Jak jsem se dozvěděl, makrobiotika je pestrá strava sestávající především z celých obilných zrn, zeleniny, ryb, fazolí, semínek, ovoce a oříšků. Tedy mnohem větší záměr, než jsem se dosud domníval.

Jak je zřejmé, je makrobitiocká strava zdraví prospěšná – je v ní zastoupeno hodně vlákniny, vitamínů, bílkovin, málo nasycených tuků. Díky nízkému glykemickému indexu pomáhá vyrovnávat hladinu cukru v krvi a tím napomáhá hubnutí. Také zlepšuje emoční stabilitu. Tedy dostatek důvodů pro to, aby se člověk aspoň zamyslel nad tím, zda by nestálo “to” vyzkoušet.

Kniha Makrobiotika pro každý den nás provede jak teorií makrobiotiky, tak i praxí – tedy výběrem vhodných surovin a receptů.

Recepty je možné vyzkoušet jak v samostatné formě, tak i ve formách jako například jednodenní detoxikační plán, desetidenní regenerační kůra nebo čtyřměsíční léčebná kůra.

Makrobiotika pro každý denKniha je rozdělena do několika oddílů:
– Zásady makrobiotiky
– Makrobiotika a zdraví
– Makrobiotická kuchyně
– Makrobiotický jídelníček
– Makrobiotické recepty pro život (ta obsahuje části věnované snídaním, polévkám, hlavním jídlům, dezertům a čajům)

Jak je dobrým zvykem, text knihy je bohatě doplněný fotografiemi a to nejen v receptové části. Obsahuje u spoustu tabulek a informační grafiky, která doplňuje teoretický text v první polovině knihy.

Pokud to chcete s makrobiotikou zkusit, tak vám knihu mohu s klidným svědomým doporučit. A pokud jste v této oblasti již trochu zběhlejší – zkuste ji také. Věřím, že vám rozšíří obzory.

Makrobiotika pro každý den – Simon G. Brown
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 160
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 199 x 260 mm, 720 g
Rok vydání: 2010
Běžná cena: 299,- Kč (na Knižním webu za 274,- Kč)