Váš portál do světa gastronomie

Iveta a české sladkosti

Iveta a české sladkostiIvetu Fabešovou můžete znát z televize, coby soutěžící v pořadu Na nože, kde se jako neprofesionální kuchařka pustila do souboje s ostřílenými profíky a dostala se hodně daleko. Ivetinou vášní jsou pečení, koláče a další sladkosti a tak není divu, že její v pořadí již třetí kniha nese titul Iveta a české sladkosti.

Iveta a české sladkostiMusím uznat, že když jsem viděl tuto kuchařku, měl jsem z ní radost. S pečením osobně tak trochu zápasím a jakákoli rada od mnohem zkušenějších cukrářů nebo cukrářek mi přijde vhod.

Začetl jsem se do ní a postupně prošel dvě úvodní kapitoly Základní suroviny a jejich zpracování a Základní techniky, která obsahuje opravdu šikovné tipy a triky.

Pak již následují recepty rozdělené do kategorií: Koláče, Buchty (vč. receptů na různé typy těst), Dorty, Různé moučníky a Zmrzliny. A musím říct, že se zpracování knihy velmi povedlo. Jak typická běžná stránka s receptem je vidět na fotografii na této stránce a přesně takovýto způsob mi maximálně vyhovuje – vždy vidím, co má být výsledkem. Že se mi to třeba pak nepovede je už věc jiná :)

Jal jsem se tedy vyzkoušet některý z receptů v knize a při listování jsem si všiml receptu na tvarohový koláč na straně 35. V lednici se schovávalo asi půl kila tvarohu, takže o jeho osudu bylo velmi rychle rozhodnuto.

Pustil jsem se do něj a započal tak praktickou zkoušku Ivetiny kuchařky. Nejprve jsem si připravil náplň – to mi jde snadno a nemívám s tím potíže ;) Pak jsem se pustil do těsta a narazil jsem na prapodivnou věc – těsto mělo tvořit 160 g hladké mouky, 130 g změklého másla a 50 ml vody. Z této kombinace se mi nepodařilo udělat těsto, které by následně šlo rozválet :( Výsledek byl příliš řídký a tak nezbylo, než přisypat trochu mouky. No… Trochu víc než trochu.

Iveta a české sladkostiInu, stane se. Je smůla, že jsem si ke zkoušení vybral zrovna tento recept. Vypadá to, že zde došlo k menší chybce při kontrole receptu při korekturách. Snad to bude poučením pro dotisk :)

Ten si totiž i přesto Iveta a české sladkosti zaslouží. Věřím tomu, že se její první vydání na pultech knihkupectví a internetového obchodu bux.cz dlouho neohřeje a najde si rychle cestičku do knihovniček všech zapálených cukrářů. Byla by škoda tuto knihu nemít!

A tady máte ukázku z knihy – recept na koblížky z odpalovaného těsta.

Koblížky z odpalovaného těsta

Příprava: 30 minut
Pečení: 30 minut
Chlazení: 1 hodina
Počet porcí: 30

Ingredience
100 ml vody
70 g másla + na vymazání plechu
110 g hladké mouky + na vysypání plechu
1 lžíce moučkového cukru
špetka soli
3 vejce

Krém:
220 ml smetany ke šlehání
? sáčku vanilkového cukru

Poleva:
100 ml smetany ke šlehání
100 g tmavé čokolády

Postup:
Troubu předehřejte na 220 °C. Do kastrolu dejte vodu s máslem a na mírném plameni vařte, dokud se máslo nerozpustí. Poté přisypte mouku, cukr a míchejte, dokud se těsto neodlepuje od stěn a nechytá se na vařečku. Tedy ho tzv. odpalujte. Musíte stále míchat, aby se těsto nepřipálilo. Nyní hustou kaši přendejte do mísy a nechejte úplně vychladnout. Poté přidejte špetku soli a postupně zašlehejte vejce. Kdyby bylo těsto příliš husté, můžete přidat ještě jeden žloutek. Míchejte tak dlouho, dokud se vám na těstě nevytváří puchýře.

Poté těsto přikryjte fólií a nechejte hodinu odpočinout. Plech pomažte máslem a vysypte moukou. Těsto dejte do cukrářského sáčku a na plech stříkejte koblihy. Nechejte jim prostor, aby se během pečení neslepily k sobě. Plech s koblížky postříkejte vodou.

Vložte do trouby a pečte asi 10 minut. Pak teplotu snižte na 180 °C a pečte dalších 20 minut. Mezitím si ušlehejte smetanu s vanilkovým cukrem.

Po upečení a vychladnutí koblížky rozřízněte. Do cukrářského sáčku dejte ušlehanou smetanu, nastříkejte spodní část koblih a přikryjte druhou polovinou. Dejte do chladničky asi na hodinu zchladit.

Poté si připravte čokoládovou polevu. Čokoládu dejte do mísy, smetanu dejte do hrnce a přiveďte k varu. Jakmile smetana vře, nalijte ji na čokoládu a nechejte ji rozpustit. Nyní koblížky polijte čokoládou a nechejte v chladničce ztuhnout.

Iveta Fabešová – Iveta a české sladkosti
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 192
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 176 × 242 mm, 671 g
Rok vydání: 2012
Běžná cena: 349,- Kč (na bux.cz za 329,- Kč)

1 komentář

  1. Cukrárna černošice

    Koblihy a koblížky jsou skvělé ale jejich příprava je poněkud náročná, ještě si pamatuji jak moje babička je kdysi smažila v hrnci na oleji. Tak mě docela potěšil návod na koblížky v troubě!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑