Dýně patří mezi zeleninu, která v poslední době zažívá neuvěřitelnou renesanci a rozhodně si to tyhle žluté a oranžové koule zaslouží! Martina Harantová si do naší nedávné soutěže připravila recept na dýňový kompot a tady vám ho předkládám!

Ingredience:
1 kg očištěné dýně
0,5 l vinného octa
0,5 l vody
750 g cukru
1 citrón
1 pomeranč

Postup:
Dýni rozdělíme na několik kusů, tvrdou kůru oloupeme a odstraníme semena i s měkkou vnitřní částí plodu. Zbývající dužinu nakrájíme na pravidelné kousky, které vložíme do skleněné nebo porcelánové mísy a zalijeme vodou s octem. Zatíženou dýni necháme odležet.

Po dvou dnech ji scedíme, prosypeme cukrem a necháme opět stát, až pustí šťávu a cukr se rozplyne, tzn. zpravidla do druhého dne.
Pak k ní přidáme omytý, jader zbavený na kolečka nakrájený citrón a pomeranč a se šťávou ji vaříme, až je sklovitá, čili asi 20 minut.

Plníme ji zahorka do sklednic tak, aby byla zalita šťávou popř. na ochranu proti plísni ji ještě zalijeme lžící rumu. Převazujeme ji dvěmi vrstvami celofánu a ukládáme do chladu.