Pestrobarevné, veselé a také velmi hlasité průvody se pomalu ale jistě začínají prohánět našimi městy a vesnicemi. Někde pochovávají basu nebo se soutěží a jinde se zase předhánějí trhovci a kejklíři, aby upoutali vaši pozornost. Všechny slavnosti však mají jedno společné – a to masopustní pochoutky. I když se jednotlivé zvyklosti obměňují, téměř ve všech regionech si můžete smlsnout na zabijačkových pokrmech nebo masopustních koblihách. Stačí si jen vybrat. Třeba z níže nabízeného seznamu, který vznikl za spolupráce serveru www.gastronaut.cz.

Bohemian Carnevale

1. února 2013 – 12. února 2013, více míst, Praha
Pražské restaurace, sály i ulice se pomalu chystají na příval karnevalové zábavy. V následujících dnech se můžete i vy zapojit do bohatého programu, který pro vás pořadatelé připravili. Jeho součástí bude karnevalový průvod, rej masek pro děti nebo hudebně-taneční cyklus pro školáky. Karnevalová hostina Festa, barokní koncert a večeře Bellaria nebo velkolepý ples Cristal Ball – pod těmito názvy naleznete tu nejpestřejší gastronomickou nabídku, tak si ji rozhodně nenechte ujít, stejně jako zabijačku před hotelem InterContinental nebo (ne)vinný večírek v Café Italia.
Více zde http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/bohemian-carnevale-5149.html

Masopust ve Valašském muzeu v přírodě

2. února 2013, Valašské muzeum v přírodě, Rožnov pod Radhoštěm, region Zlínský
Dávné masopustní tradice ožijí v Rožnově pod Radhoštěm. Ve zdejším muzeu uvidíte klasickou obchůzku masek s pochováním basy a také tradiční ochutnávku zabijačkových výrobků. Tu pro vás připraví opravdoví mistři řeznického řemesla. V neposlední řadě se také bude soutěžit o nejlepší valašskou klobásu a tlačenku.
Více zde http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/masopust-ve-valasskem-muzeu-v-prirode-5145.html

Masopust v Telči

2. února 2013, náměstí Zachariáše z Hradce, Telč, region Vysočina
Na další masopust, který se odehraje první únorový víkend, můžete zavítat do krásné Telče. K masopustnímu veselí bezesporu patří pestrá paleta barev. V Telči ji nebude tvořit pouze masopustní rej, ale také známé renesanční náměstí, kde se celá slavnost odehraje. Stánky nabídnou masopustní pochutiny, jako jsou třeba zabijačkové pokrmy (tlačenka, prejt, jitrnice apod.) nebo sladké pečivo v podobě masopustních koblih. Nezapomeňte na masky!
Více zde http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/masopust-v-telci-5407.html

Masopust v Roztokách a Uněticích

8. – 9. února 2013, Roztoky a Únětice, region Středočeský
Masopustní tandem si pro vás připravily dvě spřátelené obce. Každá z nich nabídne po celý den vlastní program. V odpoledních hodinách se pak maškarní průvody setkají a budou pokračovat do Únětic, kde následuje další program. Pestrou zábavu zajistí hudebníci, kejklíři a také masopustní speciality. Podávat se budou např. koblihy, koláče, zabijačkové pokrmy a piva z Únětického pivovaru, který také nabídne speciální masopustní menu.
Více zde http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/masopust-v-roztokach-a-uneticich-5146.html

Karlínský masopust

9. února 2013, Karlínské náměstí, Praha 8
V jednu hodinu vyrazí velkolepý masopustní průvod z Kaizlových sadů a vydá se na Karlínské náměstí. Zde se zábava rozproudí třeba díky hudebním vystoupením, kejklířům a loutkářům. Náměstí se zaplní stánky farmářského a řemeslného tržiště. A gastronomická nabídka bude typicky masopustní – pochutnáte si na zabijačkových produktech.
Více zde http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/karlinsky-masopust-5426.html

Poberounský masopust

9. února 2013, Zadní Třebáň, region Středočeský
Zadnotřebáňská náves pohostí jednu z největších akcí svého druhu ve Středočeském kraji. Na programu je například soutěž o nejlepší koblihu, průvod maškar, staročeský jarmark, zabijačka a prodej mnoha lahůdek. Koupíte zde koláče, preclíky, pečené maso nebo víno a medovinu.
Více zde http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/poberounsky-masopust-5439.html

Masopust v Toulcově dvoře

9. února 2013, Toulcův dvůr, Praha 10
Na skutečně bohatou gastronomickou nadílku můžete zajít do Toulcova dvora. Ochutnáte zde tradiční masopustní pokrmy. Podávat se budou zabijačkové produkty, domácí pečivo s pomazánkami, koblihy, koláče a mnoho dalšího. Na své si však přijdou i milovníci lehčí stravy. Pro ně budou připraveny špenátové lasagne nebo grilovaná zelenina s polentou a tofu. Z doprovodného programu jmenujme třeba rej masek, masopustní průvod nebo živou hudbu.
Více zde http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/masopust-v-toulcove-dvore-5392.html

Masopust v Kadani

9. února 2013, Františkánský klášter, Kadaň, region Ústecký
Masopustní veselí zahájí průvod masek, který zamíří od kadaňského hradu k radnici. Slavnost se dále přesune do zahrad Františkánského kláštera, kde se budou podávat zabijačkové speciality. Připraven bude bohatý doprovodný program pro celou rodinu s ukázkami starých řemesel.
Více zde http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/masopust-v-kadani-5144.html

Krumlovský masopust

8. – 12. února 2013, Český Krumlov, region Jihočeský
I v Českém Krumlově propukne masopustní rej, divoké procesí masek, nabízeny budou zabijačkové speciality a také speciální masopustní menu v krumlovských restauracích. Nalévat se bude řízná pálenka a na závěr sladká tečka v podobě masopustních koláčů.
Více zde http://www.gastronaut.cz/kalendar-akci/masopust-v-ceskem-krumlove-5409.html