Dva italští gurmániKniha “Dva italští gurmáni” je nutnost pro milovníky italské kuchyně. A že jich mezi námi je! Já vím, nedokáži skrývat nadšení a hned v úvodním odstavci je to cítit. Ale to vše jen proto, že má své opodstatnění!

Italská kuchyně je taková klasika, dalo by se říci. Pro mnoho lidí je spojena s pojmy jako těstoviny, pizza, zmrzlina, tiramisu… Ale naštěstí pro Italy a také pro zbytek světa to není jen o těchto pokrmech. Italskou kuchyni (ostatně stejně jako jakouli jinou) můžete buď obyčejně odbýt a nebo svým přístupem k přípravě jídel a prezentací “toho” všeho okolo vynést do nadpozemských výšin. Takových, že i stratosféra jí bude málo.

Dva italští gurmáni

Hned první recepty intezivně lákají do kuchyně a jak si tak člověk kuchařku pročítá, tak má stále větší a větší problémy tomuto volání odolat. Na více než 200 stranách nás Antonio a Gennaro seznamují s předkrmy, prvními chody, hlavními jídly, zeleninou, ovocem a moučníky a nebo se svačinami – to vše v pravém a moderním italském hávu.

Kdo z vás si pamatuje starší recenze na kuchařky zde na webu, tak ví, že jsem vybíral recepty, které musím vyzkoušet. Ale tady… tady mám chuť se pustit do všech a vůbec nejsem ochotný trpělivě čekat, až budou některé sezónní produkty k dispozici.

Dva italští gurmáni

U mnoha receptů najdeme si speciální text věnovaný samotnému pokrmu nebo jeho určité surovině, abychom si doplnili kuchařské vzdělání. Což se minimálně mně hodí :)

Kromě skvěle vybraných receptů nás kniha provede po Itálii a seznámí nás s regionálními specifiky pokud se týče jídla, potravin a vaření. Cestování s jídlem… Hmmm… To já rád :)

Trochu odbočím. Zajímavostí je, že jeden z autorů – Gennaro Contaldo je TEN italský kuchař, který učil mediálně profláknutého Jamieho Olivera vše o italské kuchyni. Ale zpět k tématu.

Dva italští gurmáni

“Dva italští gurmáni” je kuchařka, které se velmi velmi povedla. A probouzí nejen chuťové buňky, ale i ty gurmánsko-cestovatelské… Proto by se slušelo naučit se aspoň dvě slovíčka ze země, kam čtenáři této knihy velmi brzo pojedou za novými labužnickými zážitky. Tak tedy…

Buon appetito!

Dva italští gurmáni – Carluccio Antonio, Contaldo Gennaro
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 208
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 210 × 260 mm, 1111 g
Rok vydání: 3/2013
Běžná cena: 499,- Kč (na bux.cz za 419,- Kč)