Schválně, co znáte z holandské kuchyně? Asi toho moc není – tato národní kuchyně není zrovna z těch, co jsou nejslavnější. Přesto skrývá skvosty pro mlsné jazýčky. Jedním z nich je overijsel – polévka, na kterou mi dal recept můj holandský kamarád Kasper. Nejde o nic složitého, základem jsou fazole, brambory a vepřové maso.

Ingredience:
300 g bílých fazolí
750 g vepřových žebírek
500 g zelených fazolek
250 g brambor
několik stonků celeru
sůl

Postup:
Bílé fazole necháme přes noc namočit (nejméně 12 hodin).

Vodu s fazolemi nalijeme do remosky, vložíme vepřová žebírka, doplníme vodou, aby bylo maso ponořené. Vaříme asi 1 hodinu, dokud nezačne opadávat maso z kostí.

Zhruba 20 minut před koncem vaření přidáme svazek celerové nati, umyté zelené fazolky překrojené napůl a brambory nakrájené na kostičky.

Když je maso měkké, obereme je z kostí, nakrájíme a vrátíme do polévky.

Celerovou nať vyjmeme, polévku ochutíme pepřem a solí, případně ještě krátce povaříme a podáváme.