S parním vařením můžete objevit novou oblast zdravé a rychlé přípravy jídla. Jak ale vlastně vaření v páře funguje? Zde je několik vysvětlujících poznámek…

Skutečně více chuti?
Ano, oproti vžitým představám, parní vaření neznamená mírné a “mdlé” vaření. Ve skutečnosti je aroma, chuť, barva i vzhled všech ingrediencí (masa, ryb, zeleniny, ovoce …) uchováno v mnohem větší míře než při běžném vaření ve vodě. Nevěříte? Vyzkoušejte naše recepty a přesvědčte se.

Proč?
Protože parní vaření je jemné a respektuje tak strukturu potraviny stejně jako její aromatickou kompozici. Vařící voda není v kontaktu s připravovanou potravinou. Pára pouze jemně, neagresivně proniká potravinou, a tím dochází k její tepelné úpravě. Kupříkladu maso uvařené v páře je měkké a chutné. Zvláště vhodné je parní vaření ryb, které párou nejsou poškozené, a tak na stůl mohou být servírovány v uceleném stavu, což ne vždy je případ standardní přípravy.

Bezkonkurenční uchování vitamínů
Pára je vaším přítelem z hlediska zdravého vaření. Díky páře je zachována většina vitamínů a minerálních látek.

Přemýšlejte o tom
Zelenina, ryba, rýže, těstoviny, občas ovoce … Často je vaříme nebo fritujeme. A to je škoda! Jakmile se dostane do kontaktu s vodou či vzduchem, vitamín C se ztrácí. V tlakovém či parním hrnci však dochází k vaření v páře bez kontaktu se vzduchem. Obsah vitamínů je tím pádem závislý pouze na použité metodě vaření. Hnědá rýže, například, by měla být vařena výhradně v parním hrnci, protože pouze tak je zajištěn hodnotný obsah vitamínu B1.

Americké výzkumy navíc deklarují, že dieta založená na 5 zeleninových jídlech denně, z jichž dvě až tři jsou vařená, pomáhá organismu bojovat se stárnutím a dalším patologickým změnám. Důležité ale je, aby ingredience byly uvařeny správným způsobem, tzn. Párou se zachováním maxima vitamínů a minerálních látek.

Pára a vitamíny: skvělí přátelé
Proč řešit doplňkové konzumování vitamínů, když pouhá malá změna v našich stravovacích návycích nám umožní jejich konzumování přímo během jídla? V jejich přirozené podobě, konzumovány v průběhu jídla, jsou navíc vitamíny organizmem vstřebávány efektivněji.

Zdroj: www.tefal.cz