Brandnooz logoZnáte službu Ladybox, která vám na základě přihlášky pravidelně posílá vzorky kosmetických výrobků? A jak by se vám líbila podobná služba, ale zaměřená na potraviny? Věřím, že líbila. Proto je mi potěšením představit Brandnooz – balíček, který vám každý měsíc bude představovat nové chutě. Tak totiž zní lákavý slogan služby. Měl jsem tu čest být mezi těmi, kdo dostali první Brandnooz balíček, resp. jeho speciální edici, která byla zaměřená na představení bohatých bujónů Knorr. A vás nyní zvu na prohlídku balíčku. Račte vstoupit.

Copak se asi skrývá za tím vším obalovým materiálem?

Brandnooz balíček Knorr

Voilá! A je to venku!

Brandnooz balíček Knorr

Brandnooz balíček Knorr obsahoval:

  • olivový olej
  • těstoviny
  • rýži arborio
  • sešítek s recepty od Emanuela Ridiho
  • a především sadu 15 bujónů Knorr – hovězích, zeleninových i kuřecí.

Celkem prímová záležitost!

Hned jsem obsah balíčku využil a pustil jsem se do přípravy houbového rizota. Tady je recept.

Ingredience:
350 g rýže arborio
1,2 l zeleninového vývaru (ano, zde jsem použil jeden z dodaných bujónů :))
100 g nakrájených žampionů
20 g sušených hřibů
2 lžíce olivového oleje
1 cibule nakrájená najemno
120 ml bílého vína
sůl
pepř
1/2 lžičky sušeného tymiánu
25 g másla
40 g čerstvě nastrouhaného parmazánu

Postup:
Sušené houby namočímte zhruba na 30 minut do studené vody. Jakmile změknou, tak je scedíme.

Ve velkém kastrolu rozehřejeme olej a za občasného míchání osmažíme cibulku – asi dvě minuty, doměkka.

Přidáme všechny houby  a tymián a za občasného míchání pokračujete další 3 minuty.

Přidáme rýži a za stálého míchání pokračujeme zhruba 3 minuty, aby se rýže opekla na oleji a nasákla chuť hub.

Přilijeme víno a necháme vyvařit alkohol – to trvá také cca tři minuty.

Za občasného míchání začneme pomalu přidávat vývar tak, aby rýže stačila absorbovat vývar, než přilejeme další. Osolíme, opepříme a pomalu vaříme. Pokud nám dojde vývar, tak přilíváme teplou vodu.

Po zhruba 20 minutách, kdy je všechen vývar vstřebaný, dáme kastrol pryč z plotny a zamícháme do rizota máslo. Je velmi důležité máslo vmíchat rychle (tak do půl minuty) – to totiž tvoří onu skvělou krémovou konzistenci.

Na závěr přimícháme parmazán a podáváme.