Tramín červený a PálavaOdrůdy Tramín a Pálava se v posledních rocích stávají stále oblíbenější. Vinaři je nejčastěji připravují jako polosuchá či polosladká, pokud jsou hrozny s vysokým obsahem cukru – například výběr z hroznů či výběr z bobulí – nejsou výjimkou i vína sladká.

Přestože většina lidí tvrdí, že mají rádi hlavně suchá vína, není to tak úplně pravda. Své zkušenosti má Jaroslav Chaloupecký z Vinařství LAHOFER: „Po degustaci, když mají přítomní možnost ještě jednou ochutnat představované vzorky, vždy první jsou vypitá vína polosladká a polosuché, suché vzorky až naposled, nebo dokonce zůstávají.“ Tato skutečnost může být mimo jiné důvodem oblíbenosti těchto dvou odrůd. Ty jsou navíc aromatické a mají výraznou chuť.

Zatímco Tramín patří mezi nejstarší pěstované odrůdy, který dal svoji genetickou informaci mnoha dalším odrůdám, Pálava je poměrně mladá, společně s Muškátem moravským patří mezi nejpěstovanější odrůdy, které byly v tuzemsku vyšlechtěny.

Tramín červený

Přes toto pojmenování se jedná o odrůdu pro výrobu bílých vín. Původ není jasný, odborná literatura uvádí možné Rakousko či jižní Tyrolsko, nebo Itálii, Řecko či Maďarsko, jiné prameny dokonce uvažují o Egyptu. Pro zajímavost – v jižních Tyrolech se nachází městečko Tramin, ale tento název ještě neznamená, že musí nutně pocházet z této oblasti.

Poslední genetické výzkumy tvrdí, že tato odrůda vznikla volným křížením s révou lesní, Tramín je v každém případě geneticky nejstarší odrůdou, která se stále pěstuje a těší oblibě.

Prokazatelně se Tramín pěstoval v Německu již počátkem 16. století.  U nás za první republiky činil jeho podíl na celkové výsadbě vinic 4%, výměra se postupně snižovala, nyní zase narůstá a blíží se prvorepublikovému rozšíření.  Pěstitelsky se jedná o náročnou odrůdu, která vyžaduje ty nejlepší polohy a také úrodnou půdu. Výnos není ve srovnání s dalšími odrůdami nikterak závratný, pohybuje se mezi čtyřiceti až sedmdesáti metráky z hektaru.

Tramín červený dává víceméně každoročně přívlastková vína, výjimkou nejsou ani výběry z bobulí. V takových případech není žádoucí nechat vykvasit víno do sucha, protože by mělo více alkoholu a mohlo by být štiplavé. Vyzrálé hrozny mohou mít také méně kyselin, ale dávají skvělá plná vína s charakteristickou kořenitostí s květinovou vůní.

Tramín červený je vhodný pro delší ležení na lahvi, kterým získává na kvalitě a dosahuje až medových tónů.  Pro svoji odlišnost patří mezi vyhledávané odrůdy vína. Pokud uslyšíte název ANO víno – je řeč o Tramínu. Ženy prý po něm říkají ano…

Tramín červený a Pálava

Pálava

Tuto ryze moravskou odrůdu vyšlechtil Ing. Josef Veverka ve šlechtitelských stanicích Velké Pavlovice a Perná. Jeho rodiči jsou Tramín červený a Müller Thurgau. Odrůda se stává stále oblíbenější a nyní se pěstuje v tuzemsku zhruba na třech procentech celkové výměry vinic. Nejčastěji se s ní setkáme v Mikulovské a Znojemské vinařské podoblasti. Hrozny jsou narůžovělé barvy.

Požadavky na polohu i půdu má obdobně jako Tramín červený vysoké. Při srovnání s Tramínem mají vinohradníci Pálavu ve větší oblibě vzhledem vyšší úrodnosti, která se pohybuje okolo devadesáti metráků z hektaru.

Pálava dává krásná aromatická vína, jsou extraktní s vyšší barvou, ve vůni nezapřou jednoho ze svých rodičů – Tramín. Při nižším zatížení nebo ve velmi dobrých vinařských rocích je možné dosáhnout vysoké cukernatosti i v kvalitě výběru z bobulí.

Není tedy divu, že se Pálava stala v posledních letech velice oblíbenou odrůdou, kterou vinohradníci stále častěji vysazují. Průměrné stáří vinic této odrůdy je v tuzemsku pod deset let.

Tramín červený a Pálava

Doporučení na vína

Zajímavý je například Tramín červený 2015, pozdní sběr z Vinařství AMPELOS, ročník 2015, pozdní sběr ročníku 2014 z Vinařství LAHOFER, výběr z hroznů z Vinařství Vinice Hnanice či z Modrého sklepa, milovníky uleželých vín osloví Tramín červený ze Znovínu Znojmo či ročník 2012 v kvalitě výběr z hroznů či ročník 2011, výběr z hroznů, z Vinařství Dobrovolný.

Odrůdu Pálava reprezentuje například Vinařství Jan Plaček (2015, pozdní sběr), Vinařství Hanzel (2015, výběr z hroznů) nebo Vinařství Líbal (2014, pozdní sběr).

Vybírat můžete na e-shopu Vinotrh.cz.