Tortillových polévek je několik druhů. Ta dnešní je druh aquada, čili vodní a je určená k podávání jako první chod nebo jako lehké jídlo.

Ingredience:
4 kukuřičné tortilly
1 lžíce rostlinného oleje + další olej na smažení
1 malá cibule jemně nakrájená
2 stroužky drceného česneku
400 g okapaných kompotovaných třešňových rajčat
1 l kuřecího vývaru
svazeček čerstvého koriandru
sůl
mletý černý pepř

Postup:
Ostrým nožem rozřežte každou tortillu na čtyři nebo pět proužků asi 2 cm širokých.

Do pánve se silným dnem vlijte na 2 cm rostlinného oleje. Zahřejte, až bude malý kousek tortilly v oleji plavat a na okrajích se nafoukne.

Několik proužků tortilly vložte do horkého oleje a několik minut je smažte, aby byly křupavé a celé zlatohnědé, občas je obraťte. Vyjměte je děrovanou lžící a nechejte okapat na dvojitém papíru. Stejně usmažte zbývající tortilly.

Lžíci rostlinného oleje zahřejte v pánvi se silným dnem. Přidejte nakrájenou cibuli a česnek a smažte 2-3 minuty na mírném ohni, stále míchejte vařečkou, až je cibule měkká a průhledná. Nenechejte česnek zhnědnout, polévka by byla hořká.

Rajčata nakrájejte ostrým nožem a přidejte je k cibuli na pánvi. Přilijte kuřecí vývar a dobře míchejte. Uveďte do varu, pak zmírněte plamen a nechte asi 10 minut vařit, až se tekutina trochu vypaří.

Nasekejte koriandr. Přidejte jej do polévky, trochu si ponechte na ozdobu. Okořeňte podle chuti.

Na dno 4 nahřátých polévkových misek položte několik křehkých kousků tortilly. Nalijte na ně polévku. Každou porci posypte zbylým sekaným koriandrem a podávejte.