Lehký, zdravý a chutný pokrm, ve kterém mořský jazyk hraje hlavní roli. Jeho jemná chuť je skvěle doplněna svěžestí citronu, tymiánu a zelených fazolek. Tento pokrm je ideální volbou pro lehký oběd nebo elegantní večeři, přičemž všechny ingredience jsou běžně dostupné v českých obchodech včetně rybářství a farmářských tržišť.
Ingredience:
300 g filetů mořského jazyka
1 citron (šťáva + kůra z půlky plodu)
1 lžíce olivového oleje
1 stroužek česneku (najemno nasekaný)
1 lžička čerstvého tymiánu (nebo 0,5 lžičky sušeného)
200 g zelených fazolek
Sůl dle chuti
Čerstvě mletý pepř dle chuti
Postup:
Nejprve si předehřejte troubu na 180 °C.
Filety mořského jazyka dobře opláchněte studenou vodou a osušte papírovými utěrkami. Položte je na plech vyložený pečicím papírem.
V misce smíchejte olivový olej, šťávu z citronu, nastrouhanou citronovou kůru, nasekaný česnek a tymián.
Touto marinádou potřete filety mořského jazyka a nechte je 10 minut odpočívat, aby se chutě prolnuly.
Mezitím si v mírně osolené vodě povařte zelené fazolky asi 5 až 7 minut, aby zůstaly křupavé. Poté je zchlaďte ve studené vodě, aby si zachovaly barvu a strukturu.
Rybu vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 12 až 15 minut, dokud nebude maso krásně bílé a měkké.
Pečeného mořského jazyka podávejte s vařenými zelenými fazolkami, zakápnutými zbylou citronovou šťávou a případně ještě trochou olivového oleje. Dochutťe solí a pepřem podle chuti.
Napsat komentář