Pečený okoun je lehké a výživné jídlo, ideální pro oběd nebo večeři. V tomto receptu vynikne jeho jemné maso v kombinaci s vůní českých bylinek a sezónní zeleninou. Jde o jednoduchý a zdravý pokrm plný přírodních chutí, který nezatíží trávení a je plný zdravých tuků a proteinů.

Ingredience:

1,5 kg celého čerstvého okouna (nebo 2 středně velké ryby)
1 citron (šťáva a kůra)
2 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku (nadrcené)
1 lžička mořské soli
? lžičky čerstvě mletého černého pepře
1 snítka čerstvého rozmarýnu
1 snítka čerstvého tymiánu
1 snítka čerstvé petrželky
2 mrkve (nakrájené na špalíčky)
1 menší cuketa (nakrájená na kolečka)
1 červená cibule (na klínky)
1 červená paprika (na proužky)
2 lžíce olivového oleje (na zeleninu)
1 lžička sušeného oregana
špetka soli a pepře na zeleninu

Postup:

Předehřejte troubu na 200 °C. Očistěte okouna – rybu vykucháme, odstraníme šupiny a žábry, a dobře ji opláchneme pod proudem studené vody. Osušíme papírovou utěrkou.

V malé misce smícháme 2 lžíce olivového oleje, šťávu a kůru z citronu, nadrcený česnek, sůl a pepř. Touto směsí potřeme rybu zvenku i zevnitř. Do dutiny ryby vložíme snítky čerstvých bylinek – rozmarýn, tymián a nasekanou petrželku.

Na plech s pečicím papírem rozložíme nakrájenou zeleninu – mrkev, cuketu, papriku a cibuli. Pokapeme ji olivovým olejem, dochutíme solí, pepřem a sušeným oreganem. Promícháme a rozložíme zeleninu po celé ploše plechu.

Na zeleninu položíme připraveného okouna. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme zhruba 25–30 minut, dokud není ryba propečená a zelenina hezky změklá a zkaramelizovaná.

Podávejte přímo z trouby, nejlépe s čerstvým celozrnným pečivem nebo vařenými bramborami.