Každý, kdo navštívil japonskou restauraci, ať už u nás nebo kdekoli po světě, má pravděpodobně zkušenost s teppanem. Teppan, neboli „horký stůl“ ( v doslovném překladu teppan znamená „smažit na železné ploše“ – dnes již ale železo nahrazují hygieničtější materiály jako nerez či litina), stojí v japonské restauraci přímo mezi stolujícími a umožňuje jim tak sledování přípravy jejich korýšů, masa či zeleniny nebo šéfkuchaři přímo návštěvníkům asistují při správném grilování, smažení, dušení či flambování – neboť to vše a mnohem víc teppan nabízí.

Kulturně i geograficky nám vzdálené Japonsko a jeho kuchyně pro nás dříve bývala velkou neznámou. V současné době se ale situace mění – trend prolínání kultur i nám umožňuje poznat ty zbylé a Japonsko si našlo příznivců mnoho – pro svou střídmost, jednoduchost a přirozenost, která vévodí i japonské kuchyni. Navíc jídlo, to není pro Japonce jen nutností naplnění žaludku, je to i tzv. kulinářská relaxace, posezení s přáteli, tedy nejen požitek kulinářský, ale i estetický, duchovní. Možná i proto se teppan zařadil mezi běžně prodávané kuchyňské spotřebiče i u nás. Jaké máme možnosti nákupu, které firmy se u nás na teppan specializují, i jak vlastně teppan funguje, prozradí následující článek.

 

Proč si vybrat teppan?

Nejprve stojí za zmínku, proč vlastně teppan a ne obyčejný gril. Jaké jsou vlastně výhody teppanu? Stejně jako u grilu, se i u teppanu potraviny přikládají přímo na horkou plochu a postupně se obracejí. Základním rozdílem ale je, že u teppanu není teplota všude stejná – větší je na středu a po stranách menší, tedy můžeme maso nejdříve grilovat zprudka a poté odsunout na kraj – není tak příliš rychle ani pomalu upravené a zachovává si svou osobitou vůni a je také daleko chutnější než po přípravě na klasickém grilu. Také teplotu je možno přímo regulovat podle charakteru potravin, které právě upravujeme. Milovníky zdravé výživy potěší, že u teppanu je naprosto zapovězeno používat jakýkoli tuk, jemuž se Japonci úzkostlivě vyhýbají. Potraviny je také možno na desce kdykoli přihřívat nebo jen udržovat stálou teplotu.

 

Nejpopulárnější teppan gril na českém trhu

Najdete v e-shopech
od



 

Je libo luxusnější teppan gril?

Uvažujete-li o nákupu teppanu, je třeba nejprve pečlivě zvážit, který z dostupných druhů preferujete. Pro zájemce o domácí japonské stolování si společnost Miele přichystala dva různé typy japonského grilu – TepanYaki a TepanPlatte. TepanYaki je zřejmě zatím rozšířenější verzí tohoto grilu – má varnou plochu ve tvaru obdélníku ( či víceúhelníku), samozřejmě se stejnou hloubkou jako některé varné desky stejného výrobce- není tedy problém je zkombinovat. Žlábek podél celé varné plochy pak zabraňuje vytékání tekutin na pracovní plochu. U TepanPlatte takový žlábek není potřebný – jedná se o přístroj kulatý, specifický tím, že se během zahřívání varná plocha uprostřed lehce prohne do hloubky ( až 18 mm) a pojme tím veškeré uvolňující se tekutiny. Zatím nejoblíbenější jsou teppany volně stojící například ve formě jezdícího stolku, neboť je můžeme volně přenášet a použít například na zahradě či u přátel, a i finanční dostupnost je nejpříznivější – za 3000 Kč lze již koupit lepší spotřebič. Existuje samozřejmě i možnost koupě grilů vestavných nebo zakomponování teppanů do na míru stavěné kuchyňské linky – to už samozřejmě vyžaduje investici o něco větší. Se vším ohledně teppanů vám na tuzemském trhu rádi poradí v pobočkách firem Rommelsbacher, Severin a již zmiňované Miele.

Přejeme dobré ( a zdravé) pochutnání a mnoho příjemně strávených chvil s přáteli díky Vašemu novému grilu v japonském stylu!

Autorka: Zuzana Veselá