Plánujete novou kuchyni? Jde Vám z toho hlava kolem? Nevadí. My Vám poradíme.

V prvé řadě je důležité zdali plánujete zcela novou kuchyni v novém bytě či domě nebo rekonstrukci staré kuchyně ve starém domě či bytě. Obě varianty mají svá specifika, o kterých můžeme sáhodlouze polemizovat a debatovat, nic se ale nemění na tom, že Vám připomeneme několik důležitých bodů, na které byste neměli zapomenout, a které Vám případně mohou Vaši práci ulehčit.

Než začneme plánovat novou kuchyni tzv. „na papíře“, už bychom měli vědět kde ústí rozvody vody, plynu a elektřiny, kde odpady, jestli se s těmito vývody dá „hýbat“, či ne, případně kde jsou vývody do komínu, světlíku atp. Dále než přistoupíme k plánování, měli bychom si přesně místo, kde bude nová kuchyně stát přeměřit a prohlédnout. Často se stává, že si kuchyň přesně změříme, ale při realizaci zjistíme, že (např. ve starém domě či bytě) jsou naprosto křivé zdi nebo podlahy, a že linka odstává ode zdi, a že je tím pádem vše špatně. Proto místo budoucí kuchyně opravdu důkladně přeměřte jak metrem tak vodováhou!

Pokud máme zmapován prostor budoucí kuchyně můžeme přistoupit k plánování „na papíře“. Zde nám hned vyvstane několik dalších otázek. Předem bychom měli vědět zda budeme chtít spotřebiče zabudovány přímo v lince, nebo ne. Tato otázka má také několik variant odpovědí. Někdo dá přednost zabudovaným spotřebičům – což je moderní, estetické a pro úklid také funkční, někdo dá naopak přednost spotřebičům samostatným – což je klasické, při stěhování pak není problém s deinstalací – spotřebiče jsou mobilní a je k nim lepší přístup. Pokud-li rozhodneme pro spotřebiče zabudované, měli bychom myslet také na nežádoucí kombinace trouby vedle ledničky či mrazáku, nebo otřesy pračky při ždímání. Zdá se, že na to by měli myslet spíš výrobci kuchyní při volbě materiálu a provedení, nicméně dnes se dá pořídit kuchyně i velmi levně, kde je tedy jasným měřítkem cena kuchyně a použitých materiálů – samozřejmě na úkor životnosti a kvality. Ovšem moderní kuchyně se zabudovanými spotřebiči působí velmi esteticky a kompaktně. Pokud ale nejsme příznivci zabudovaných spotřebičů, nebo plánujeme kuchyň jen na přechodnou dobu, pravděpodobně nebudeme spotřebiče zabudovávat přímo do linky.

Máme-li tedy jasno jestli spotřebiče zabudujeme či jen některé nebo žádné a známe-li přesné rozměry, můžeme přistoupit k plánování „na papíře“. V této fázi opět může nastat několik variant. Buď se spolehneme na odborníky z kuchyňských studií, kteří by měli být znalci v oboru a na vše s námi důkladně probrat. Dnes se Vám většinou v těchto studiích dostane osobní konzultace, případně Vám nabídnou animaci v počítači, kde Vám předvedou budoucí kuchyni. Za tuto službu někde zaplatíte, jinde ne, někde je to řešeno vratnou zálohou (např. Ikea Vám vytvoří návrh za 1 000,-Kč, které Vám pak odečte z finální ceny kuchyně). Ve většině značkových studií je ale tato služba zdarma. U této varianty je ale vždy riziko, že se Vás neujme zrovna odborník a také nemusí vždy být zainteresován ve Váš prospěch. Proto je zde druhá možnost – kuchyni si navrhnout sám sobě na míru- což je pravděpodobně ideální stav. Je dobré si vyhlídnout několik studií, navštívit je a vzít si jejich ceník, kde jsou všechny skříňky, rozměry, příslušenství i ceny. Fantazii se meze nekladou a z jejich nabídky si můžete sami sestavit Vaši kuchyň snů.

Při plánování „na papíře“, kde si s pravítkem budeme rozkreslovat jednotlivé skříňky je důležité mít na paměti, je-li v kuchyni okno – odkud jde světlo, dále jestli jsme praváci či leváci (např. kvůli odkládací ploše z dřezu), a jedním z nejdůležitějších faktorů- nebo téměř nejdůležitějším faktorem je naše výška, resp. výška uživatelů kuchyně. Možná se Vám to teď nezdá právě nejdůležitější, ale až si ve své nové kuchyni budete připravovat třeba hodinu jídlo (což je tak průměr času pro přípravu jídla) jistě si hned vzpomenete, že by Vás např. záda nebolela, kdyby pracovní deska byla aspoň o kousek výš. Tak tedy – zase je několik možností zvolení výšky pracovní desky – nižší, vyšší jak komu vyhovuje. Proti výšce pracovní desky by měla být výška varného centra nižší – z logického hlediska lepší manipulace a přehlednosti (při pohledu do hrnce – všimněme si, že už za našich předků byla na peci varná plocha snížena oproti pracovní a odkládací ploše). Zajímat nás bude také úprava výšky dřezu – jehož dno by mělo být umístěno o něco výš, abychom se nemuseli hrbit při mytí nádobí. No a nezapomínáme také na vhodné umístění horních skříněk a digestoře. Měli bychom pohodlně dosáhnout i do horní poličky a neměli bychom při vaření narážet hlavou do digestoře. Dalším faktorem při řešení vhodné výšky je, zda chceme mít linku postavenou na nožičkách či na soklu. Opět – sokl působí efektně, dává kuchyni jednolitý vhled, ale všichni víme, že se pod ním hromadí velké množství nečistot, které jakoby nevidíme, ale jsou tam – prach, který dýcháme, chlupy domácích mazlíčků, které se dostanou všude atp. Proti tomu nožičky (buď také v různé výšce nebo nastavitelné) kuchyň opticky odlehčí a údržba podlahy pod linkou je absolutně snadná. Starší lidé nebo postižení lidé samozřejmě ocení sokl, jelikož podlaha pod linkou je pro ně špatně dostupná a díky soklu se jim tam nemůže nic zakutálet.

Rozměrově jsme si tedy výšku ujasnili a je zde další krok- umístění skříněk, dřezu, varného centra atp. Zde už je na každém z nás jak vše rozmístíme. Určujícími faktory jsou hlavně již zmíněné vývody energií, které někde již jsou, nebo které jsme si např. při realizaci v novém domě či bytě připravili na daná místa. Obecně je důležité vzít v úvahu na co je člověk při manipulaci, vaření atp. zvyklý a zda má velké množství nádobí a spotřebičů. Nová kuchyň by měla splňovat nároky na funkčnost, skladnost a vzhled. Z hlediska funkčnosti si kuchyň uspořádáme vhodně tak, že si představíme např. přípravu našeho oblíbeného jídla v nové kuchyni. Tedy kde chceme mít uloženy hrnce, kde šuplíky s příbory, kde vodu a kde varný prostor, dále jestli mít troubu pod varným centrem – nebo jinde – výš. Záleží už jen na Vás. Dnes existuje dost vhodných např. drátěných programů s výbornou skladností a efektivním využitím daného prostoru.

Snadno si lze představit, že budete vařit a budete potřebovat vodu a poběžíte přes celou kuchyň pro vodu a jídlo se zatím spálí. Nebo budete chtít slít vodu z brambor či těstovin a půjdete s horkým plným hrncem přes celou kuchyni vodu slít. Nebo se Vám bude péct dobrotka v troubě na 250°C a vedle bude stát mrazák a bude mrazit na plný výkon a vedle bude zabudovaná pračka, která zrovna ždímá…..všem těmto nesrovnalostem můžeme předejít opravdu dobrým rozplánováním kuchyně. U všech spotřebičů by měl být důležitým faktorem výkon v poměru ke spotřebě. U digestoří bychom se neměli zapomenout informovat o počtu a vyměnitelnosti filtrů. U bílé techniky budeme samozřejmě chtít špičkový výkon za vhodnou cenu. Neměli bychom zapomenout na dostatečně velkou pracovní plochu. Obecně lze doporučit, že při plánování nové kuchyně je nejdůležitější znát účel a využití (jinak si udělá kuchyni mladý svobodný pán a jinak rodina s dětmi a jinak senioři) a tomu vše dostatečně přizpůsobit. Odborné instalace – např. připojení plynu a přívodů a odpadů nechat na odborníkovi- ten Vám dá i záruku. Plnou funkčnost nechat buď na kuchyňském studiu, nebo se poradit ve virtuálním studiu na internetu nebo se spolehnout na sebe a studiu zadat již konkrétní požadavky. Estetiku a vzhled kuchyně můžeme pak ovlivnit a dotvořit pomocí barev, doplňků, úchytek atp. vším co budeme považovat za vhodné.
Při realizaci nové kuchyně buďte tedy bystří a vše si raději důkladně rozmyslete, rozvrhněte a na nic nezapomeňte! Pokud realizaci někomu svěřujete tak nezapomeňte na své požadavky a priority a obrňte se trpělivostí. Hodně zdaru a plno skvělých dobrot z Vaší nové kuchyně!

Autorka: Hana Kračmarová