Pánev WOK se dnes již řadí mezi standardně používané pomocníky v našich kuchyních, její cesta k nám však nebyla krátká. Pánev WOK pochází z Číny, kde ji začaly používat asi před dvěma tisíci lety. Z Číny se pak rozšířila do Indonésie, Indie, Barmy, Singapuru, až byla postupně nezbytným kuchyňským vybavením ve všech asijských končinách, a nakonec i u nás, v Evropě.

WOK je široká, hluboká a oblá pánev, která slouží současně i jako hrnec. Klasická pánev WOK disponuje dvěma rukojetěmi, ty menší se pak vyrábí s jedním velkým madlem podobným našim evropským pánvím. Nezbytným doplňkem bývá kulatá poklice, milovníky zdravého životního stylu ocení půlkulatou mřížku na vaření pokrmů v páře nebo na ohřívání.

Materiály, z nichž se tradiční čínská pánev vyrábí, se různí. Velice častý je WOK z ocelové slitiny – vyniká skvělým vedením tepla – čím častěji se používá, tím lepší jsou jeho vlastnosti (po použití je nutné jeho povrch potřít olejem za účelem zabránění korodování). Existují i pánve antikorozní – vyrobené z nerezavějící oceli. Ty mají nižší tepelnou vodivost a říká se, že i jejich povrch se snadno poškodí. WOK pak existuje ještě teflonový – v tomto případě koroze také nehrozí, ale znovu je tu horší tepelná vodivost a zvýšené riziko poškrábání ostřejšími předměty. Především použitý materiál pak rozhoduje o ceně výrobku, ale samozřejmě roli hraje i velikost a již zmiňovaný počet držadel. Obecně ale platí, že nejlevnější pánev WOK pořídíte od tří set korun, dražší překračují dva tisíce korun (na trhu jsou nyní k dostání i elektrické pánve WOK).

Jak s pánví WOK zacházet? Kotlíkový tvar pánve WOK umožňuje přípravu většího množství surovin na menším množství tuku, který lze částečně nahradit vodou, připravené jídlo je tak daleko zdravější. Další nespornou výhodou pánve je fakt, že díky přilnavé ploše, se připravovaný pokrm nikdy nepřichytí, a dochází tak k zachování vitamínů. Úprava pokrmu je také velmi rychlá – a to nejen proto, že Číňané většinu pokrmů připravují ze surovin nakrájených na drobné kostičky – ale předně opět díky tvaru pánve, ten totiž zaručuje vprostřed daleko větší teplotu než na okrajích, takže při míchání dochází k rychlejšímu ohřevu. Zeleninové pokrmy by měly být hotové na pánvi WOK během maximálně deseti minut. Po použití je velmi důležité dbát opatrného zacházení s nepřilnavým povrchem pánve. V žádném případě se nesmí mýt v myčce – pouze ručně – a to za použití jemného saponátu a horké vody (drátěnky či prášky na nádobí mohou povrch pánve porušit). Při vaření i údržbě se samozřejmě nesmí za žádných okolností používat ostré předměty.

Pokrmy připravené na pánvi WOK jsou tedy daleko zdravější, než ty připravené na pánvi běžné – díky použití menšího množství oleje a zachování většiny vitamínů díky rychlé tepelné úpravě. Říká se také, že pokrmy z pánve WOK jsou daleko zdravější, ale to musí posoudit každý strávník sám. Pro představu o tom, co vše lze na pánvi WOK připravit uvádím některé klasické pokrmy – kuřecí polévka s nudlemi, česneková polévka, velmi oblíbené nudle s kuřecím masem a zeleninou či smažené tofu. Číňané dokonce na pánvi vaří pokrm na způsob našich řízků – daleko rychleji hotové (a zdravější) maso obalené ve vejci se solamylem.

Dobré (zdravé) pochutnání!

Autorka: Zuzana Veselá