Moderní kuchyně se dnes zpravidla vybavují vestavěnými spotřebiči, které lépe zapadají do celkového rázu interiéru kuchyně a také zpravidla poskytují vyšší uživatelský komfort. Před rozhodnutím, zda si pořídíme sklokeramický sporák se musíme podřídit několika věcem. Nejprve to bude cena a značka, potom se zaměříme jestli je výhodnější jen horní plocha či celý sporák.

Sklokeramická varná deska podstatnou měrou odstraňuje tepelnou setrvačnost a je energeticky poněkud úspornější. Protože je na povrchu hladká, snadno se čistí a působí jako elegantní doplněk kuchyně. Nevýhodu pomalého rozehřívání odstraňují různé druhy plotýnek.

Ovšem pozor, málokdo, už ví , že například na sklokeramickém sporáku by se nemělo vůbec používat nádobí, ani s malým množstvím obsahu hliníku, nebot ten při zahřátí zanechává nepříjemné skvrny, které se objeví při čištění. Při vaření v hliníkových nádobách (i když jsou zcela nevhodné) nebo při čištění nevhodným prostředkem mohou na povrchu desky vzniknout kovově lesknoucí se skvrny, které odstraníme několikanásobným čištěním.

Dále je nezbytné vědět, že se sporák se sklokeramickou úpravou musí čistit po každém použití, abychom předešli nepříjemným napáleninám a usazeninám. Přesto se nám může stát, že se nám na sporáku objeví. Nikdy je neodstranujeme hrubou silou, drátěnkami či dokonce nožem. K těmto účelům se prodává speciální škrabka, kterou se nečistoty odstraní. Tuto škrabku, pokud ji nedostaneme, jako součást sporáku, zakoupíme ihned v prodejně či v jakémkoliv obchodě s domácími potřebami.

Technické parametry
Sklokeramická varná deska se skládá ze tří základních částí – vlastní desky ze sklokeramiky, sálavých topných těles a rámu. Vlastní deska je vyrobena ze skleněné taveniny obohacené látkami podporujícími její krystalizaci. Rozměry jednotlivých varných zón obvykle odpovídají klasickým litinovým elektrickým plotýnkám, tzn. jde o kruhy s průměrem 145, 180, případně i 210 mm. Zvláštností bývají tzv. dvojité varné plochy s ohřevem zóny o průměru 120 nebo 180 mm, případně zóny oválné. Sálavá topná tělesa ukrytá pod sklokeramickou deskou se příliš neliší od těch, jež jsou ukryta pod litinovými plotýnkami. Po technické stránce se mohou od sebe lišit. Kovová spirála může být vyrobena z tenkého drátu (varná plocha se zahřívá pomaleji, deska je levnější) nebo z tenkého kovového pásku (varná plocha se zahřívá rychleji a takové těleso rovnoměrnější výkon). Pod sklokeramickou deskou je ukryta cívka z měděného vodiče, která je napájena vysokofrekvenčním střídavým proudem. Použitá varná nádoba pak musí mít dno z magneticky vodivého materiálu (ne sklo), v němž se indukovaný elektrický proud o frekvenci 20 – 50 kHz mění v teplo a ohřívá dno nádoby.

Ovládání a bezpečnost
Sklokeramické desky mají buď mechanické ovládací prvky, nebo je lze ovládat dotykově. Všechny desky pomocí kontrolky zbytkového světla (na desce svítí červeně) upozorňují na to, že některá varná zóna je ještě příliš teplá ,většinou je to teplota nad 500 stupnů a tudíž nebezpečná na dotek. Aby se deska nepřehřála a nedošlo k nehodě, je teplota neustále kontrolována omezovačem teploty, jenž v případě dosažení limitních hodnot topné těleso na potřebnou dobu vypne nebo sníží jeho výkon.

Sklokeramické desky:
– vysoká účinnost ohřevu
– hladký povrch zabraňuje usazování zbytků jídla a nečistot, které by se na jiných místech znovu připékaly a páchly
– odolnost vůči mechanickému i chemickému poškození
– sklokeramika nemění své vlastnosti v závislosti na teplotních změnách, nepopraská ani při polití studenou vodou přirozžhaveném povrchu

Cenová relace – sporáky se sklokeramickou deskou šíře 50 cm se obvykle prodávají od hranice 18 000 Kč, přičemž rozdíl v ceně proti sporákům s klasickými elektrickými plotýnkami je sedm a více tisíc korun. Vestavěné sklokeramické desky se prodávají také zcela samostatně, jejich cena začíná zhruba na necelých 13 000 Kč (se 4 varnými zónami), 9000 kč (se 2 varnými zónami). Cenový rozdíl vůči elektrickým plotnám je obdobný jako v předchozích případech.

Dobrá rada na závěr
Je nutné používat nádoby s rovným dnem, aby dobře přiléhaly k varné zóně, dno nádoby musí být zabroušené, nesmí mít žádné ostré hrany, které by desku mohly poškrábat. Při vaření v nádobách s menším průměrem hrozí riziko častého vypínání kvůli přehřívání varné zóny.

Při čištění povrchu sklokeramické desky je potřeba nejdříve odstranit zbytky jídla, a to nejlépe hned po dovaření.

Je již tedy zcela jen na vaší volbě a rozhodnutí, ale vždy si nejdříve dobře promyslete, zda se vám vyplatí ten či onen sporák.

Autorka: Monika Zemanová

Líbí se vám článek? Podělte se o něj s vašimi přáteli!