Chutná krmě byla navařena a posléze i zkonzumována a nastává okamžik, kdy je zapotřebí uvést kuchyni do pořádku, tedy především umýt nádobí. Že se k tomuto pracovnímu úkonu nikdo moc nemá, je zkušenost, kterou mají všichni a vůbec nezáleží na tom, zda je domácnost vybavena supermoderním mycím automatem a nebo je třeba ponořit do vody vlastní ruce.

Není důležité, zda nádobí myjeme v myčce nebo ručně, mnohem důležitější je, čím ho myjeme a jak o ně pečujeme. Prostředky na mytí nádobí je třeba vybírat uvážlivě. Jedna litrová láhev prostředku na mytí nádobí může stát deset korun, druhá osmdesát. Hodně velký rozdíl, řeknou si mnozí a automaticky sáhnou po té levnější. Ale pozor, zatímco u jednoho přípravku stačí stříknout do dřezu pár kapek, u jiného ani tři lžíce nevytvoří pěnu potřebnou k mytí.

Levný výrobek může mýt nádobí dráž než ten, který stojí víc. Prokázaly to mnohé testy a také upozornily, na co je třeba se zaměřit. Příznivá informace z porovnávacích testů je, že žádný přípravek na trhu není zdraví nebezpečný a nedráždí pokožku.

I když na každém balení výrobce uvádí dávkování, v žádné domácnosti se tak přesně do dřezu neodměřuje. Ale už při optickém porovnání pěny je zřejmé, že některé prostředky jsou kvalitnější. Potěšitelné je, že tuzemské tradiční značky na tom nejsou v porovnání s těmi dovozovými vůbec špatně. A ještě je tu jedno laické doporučení, jak poznat kvalitu mycího přípravku: čím je hustší, tím je v něm více sušiny, tím menší může být jeho dávka a je tedy kvalitnější.

A teď druhá poloha péče o nádobí – kuchyňská myčka. U nás stále ještě nepříliš frekventovaný domácí pomocník, ale ve světě samozřejmost. Výzkumy navíc ukazují, že v porovnání s ručním mytím ušetří nejen čas, ale i vodu a energii.

Změna životního stylu ve prospěch pohodlí však znamená i vyšší náklady na vybavení domácnosti. Je samozřejmě zbytečné pořizovat si luxusní myčku nádobí se spoustou programů za čtyřicet tisíc korun, když se v kuchyni vaří jen káva a z ostatního nádobí se ušpiní leda tak talíř při ohřívání hotového jídla v mikrovlnné troubě. Jestliže však rodina hodně a ráda vaří a účty za vodu neustále narůstají, je dobré si spočítat, zda by se nevyplatila myčka s nízkou spotřebou vody i elektřiny.

Vzhledem k technologii provozu a správnému dávkování správných prostředků myčka dokonale umyje a vyleští porcelánové, skleněné, kovové i plastové nádobí. Zvláště u členitých povrchů výsledek předstihuje ruční mytí. Na druhé straně v myčkách nelze umývat nádobí ze stříbra, zinku, hliníku a mědi, a některé nádobí s teflonovým povrchem. Nevhodné je mytí prkének a nožů s dřevěnou rukojetí.

Před zakoupením myčky je velmi důležité uvážit, jak velkou myčku vlastně potřebujete, jak je energeticky náročná a jakou má spotřebu vody. Ještě je dobré uvážit, kolik nádobí naše domácnost ušpiní a zamyslet se nad tím, že dražší myčky se mohou vyplatit tím, že samy technologicky upraví svůj program podle náplně.

Špinavé nádobí nemusí být strašák a otrava. Použijeme-li kvalitní přípravky a případně moderní pomocníky v domácnosti, nebude sice zábavou, ale ani protivným zakončením skvělého pochutnání si.

Autorka: Olga Čadilová