Váš portál do světa gastronomie

Pracovní deska ze dřeva nebo keramiky?

Pracovní deska v kuchyni je jednou z nejvíce namáhaných a používaných částí, a proto si zaslouží mimořádnou pozornost – má být hygienicky nezávadná, odolná proti otěru a nesmí snadno podlehnout tepelnému, mechanickému či chemickému poškození.

Jak si ale vybrat správně? Nabídek na trhu je mnoho. Začněme ale u dřeva. To bylo využíváno v kuchyni odjakživa. Dříve bývalo jediným dostupným materiálem a hlavně levným. V současné době ho ale nahrazují jiné materiály.

Podíváme-li se na přednosti a zápory dřevěné pracovní desky, tak velkým plusem je vzhled. Dřevu se nic nevyrovná. Působí velmi příjemně na pohled. Na pracovní desky se nejvíce používá dřevo bukové nebo dubové, protože je tvrdé a nezůstávají na něm stopy, když se mu uštědří větší rána. Pozor, tento materiál je „živý“, a tak je třeba počítat s tím, že neustále pracuje. Proto se taková pracovní deska musí napustit speciálním olejem, který nedovolí, aby se tekutiny a mastnota vsakovaly do dřeva. Ochranné napouštění je ale třeba pravidelně opakovat. Tento úkon se většinou spojuje i s přebroušením povrchu. Taková údržba obnoví desce její mladost a na dostatečně silném povrchu se může zopakovat i několikrát.

Druhou možností je keramika. Odolává vysokým teplotám, ale její tvrdost je spojena s křehkostí. Dopad těžkého předmětu může způsobit nepěknou prasklinu. Je také mnohem těžší než deska dřevěná a také dražší. Co se týče údržby, tak má své plusy i mínusy. Problémem jsou spáry, ve kterých se může zachytávat nečistota. Samotný keramický povrch je ale věcí jinou. Bezpórový nenasákavý materiál, který je odolný proti všem nečistotám používaným v domácnosti, je i antibakteriální a snadno se udržuje v čistotě (stačí obyčejná voda).

V současné době si ale nemusíme vybírat pouze mezi těmito dvěma druhy pracovních desek. Trh nabízí daleko větší škálu. Pro zastánce přírodních materiálů je tu mimo dřeva i kámen. Dále jsou velmi oblíbené laminátové desky a v poslední době se do popředí dere i antikoro – tedy nerezavějící chrómniklová ocel.

Pokud to mám shrnout, tak základem spokojenosti a dlouhé životnosti pracovní desky je tedy správná volba materiálu. Ta by měla záviset nejen na našich zvyklostech a intenzitě kuchyňských prací, ale také na správném používání a vhodné údržbě desky.

Barevné provedení a struktura pracovní desky může zdůraznit nebo naopak potlačit celkový dojem kuchyně, ovlivňuje vnímání velikosti a tvaru ploch a objemů.

Pokud si vybíráme novou pracovní desku do kuchyně, sami si zvolíme, co je pro nás nejdůležitější. Zda dáme přednost ceně, materiálu, barvě nebo velikosti. Důležité je, aby deska vyhovovala pracovním nárokům a pohodlí při údržbě.

Autorka: Lenka Ticháková

3 komentáře

  1. peletovací lis

    doporucuji drevenou…jeji hlavni prednosti je cena – da se lehce vymenit za novou. to u keramiky jde tezko

  2. Lenka

    Tak jsem si precetla dalsi z “kuchynskych” clanku, jelikoz minim predelat kuchyn. Vase clanky jsou tak neutralni, ze nepomahaji v nicem. je to vlastne jen vycet moznosti, ktere existuji, ale ruku na srdce, kdo chce investovat x tisic, ten vi, z ceho je mozne vybirat. clanky ani nahodou v rozhodovani nepomahaji – z jednoho naprosto jednoducheho duvodu – nezaujimaji zadne stanovisko. jak levne…

  3. Petr Slavík

    Děkuji za názor. Myslím, že v případě kuchyňských desek (a v mnoha dalších případech) neexistuje univerzální dobré řešení – na to máme každý příliš osobní preference ať už se týká čehokoli, co se desek týká.
    Článek byl skutečně míněn jako nástin možností, ze kterých je možné vybírat – nikoli jako konkrétní rádce, který neochvějně vybere to nejlepší pro všechny, kteří plánují novou kuchyň.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

© 2024 Nová kuchyně

Šablonu vytvořil Anders NorenNahoru ↑