Malá kuchyněZařizujeme-li kuchyň, ne vždy máme k dispozici prostornou místnost. V malé panelákové kuchyni zvažujeme každý centimetr, vysněný barový pultík či ostrůvek musíme mnohdy úplně oželet. Přesto se dá i na velmi malé ploše při dnešních technických možnostech vybudovat moderní a kvalitní zázemí kuchyně. Zde je několik tipů a rad pro Vaši inspiraci.

Prostor pro pohyb

Pokud máme k dispozici úzkou místnost, měli bychom počítat s volným prostorem pro práci a chůzi. Ten by měl být široký alespoň jeden metr. Při jedné zdi můžeme mít běžné hluboké kuchyňské skříňky a spotřebiče. Místo na druhé zdi využijeme pro různé poličky nebo závěsné mříže, které poslouží jako odkládací prostor. Například skříňky s předozadním rozměrem 30 cm, nahoře doplněné o poličky jsou výborným řešením. Poskytnou nám mnoho úložného prostoru navíc a můžeme zde postavit např. rychlovarnou konvici či chlebník a ušetřit si tím pádem místo na hlavní pracovní ploše. Na stěnu se případně vejde i sklopný stolek nebo malý pultík na rychlou snídani.
U širších kuchyní můžeme volit dvě oddělené pracovní plochy, mezi nimiž zbylo dost místa. Určitě nám ušetří kroky.
Posuvné dveře mezi místnostmi ušetří místo. Jsou praktické a estetické zároveň.
Nemusíme se bát ani netradičních myšlenek a můžeme zkusit opticky propojit kuchyň se zbytkem bytu – zvlášť vybočující lednice, třeba vestavěná, vyvolává zajímavý dojem.
I když je dnes pro kuchyně obvykle doporučováno zařídit si vyvýšený dřez a mírně sníženou varnou desku, v malé kuchyni by nám tato ergonomická opatření spíše ubírala mnoho prostoru z pracovní desky.

Barvy a osvětlení

Pro malý prostor volíme světlé barvy – ať již se jedná o stěnu, linku, či podlahovou krytinu. Tím se nám kuchyň opticky zvětší. Bílá linka se v malé kuchyni dobře vyjímá, můžeme zvolit i moderní variantu bílou v kombinaci s některou sytou barvou (např. červenou). Máme-li raději přírodní vzhled, opět volíme světlejší odstíny dřeva.
Tmavá barva by naopak opticky zmenšovala. Určitě do malé kuchyně nepatří těžké a tmavé potahy či závěsy. Naopak opticky ji rozšíří lehký a barevný světlý závěs.
Místnost bude vypadat větší také tehdy, zbavíme-li ji stínů. Místo vysokých horních skříněk můžeme použít nízké, doplněné o nadstavbové skříňky až ke stropu. Nebo se využívá zapuštění skříněk do sádrokartonových límců.
Měli bychom pamatovat na dobré umělé osvětlení. Není vždy nutné mít centrální svítidlo. Mnohem lépe nám poslouží osvětlení jednotlivých zón pomocí bodových zářivek. Samozřejmostí je světlo nad pracovní plochou, nad sporákem a své osvětlení musí mít i jídelní kout. V případě centrálního osvětlení je zajímavým řešením kovový lustr na principu nůžkové mříže, který může kužel světla rozšířit, nebo naopak stáhnout.

Linka a úložné prostory

Mycí a varné centrum většinou nemůžeme ochudit o moc prostoru. Horní skříňky tedy obsahují úložný prostor, který dole chybí. Proto si znovu připomeňme nadstavbové skříňky horní linky. Jsou velmi praktické na ukládání sezónních věcí – otevírají se jen minimálně, takže se do nich takřka nedostane prach. Často používané nádobí nám zůstává v příjemné výšce.
Dvířka horní části linky se mohou otevírat směrem nahoru, abychom se o ně při vaření neuhodily.
V boji o každý centimetr pomůže přehledné uspořádání všech předmětů. K tomu nám slouží vnitřní programy určené do zásuvek nebo skříněk. Zásuvky mohou být vybaveny variabilním dělícím systémem. Pokud je upravíte podle svých představ, nepřijdete ani o kousek volného místa. Skříňky zase můžeme vybavit sestavou výsuvných košů. Po otevření skříňky se přední koš vytáčí ven zároveň s dvířky, zadní vyjíždí vpřed po kolejničkách zabudovaných ve skříňce. Můžeme si nechat zhotovit také zdvižné přihrádky ukryté za horními skříňkami. Mohou sloužit např. na nože či koření. Když je zasuneme, jsou zcela mimo dosah malých dětí.
Pracovní plochu navíc nám poskytnou malé mobilní stolky pod pracovní deskou. Pokud si potrpíme na dekorace, volíme desku sklopnou – připevněná na stěně mezi policemi nám slouží k zavěšení dekorací, po sklopení je z ní další pracovní plocha.
Mezi jednotlivými spotřebiči můžeme vymyslet systém otevřených polic pro velké předměty.
Jestliže jsme kvůli nedostatku místa oželeli barový pultík, můžeme si dovolit alespoň zakončení linky do pultíku. Pod pultíkem nám vznikne další úložný prostor, vršek nám poslouží k servírování či umístění dekorací. V případě, že nám takovéto zakončení linky tvoří optický předěl mezi kuchyní a obytnou částí, se nad pultíkem dobře vyjímají zapuštěné nádoby na těstoviny, které působí dekorativně.
Do extrémně malých místností můžeme zvolit místo klasické linky speciálně připravené moduly. Je to vlastně taková „kuchyňka ve skříni“. V šířce 140 cm je keramická varná deska se dvěma plotýnkami, chladnička, dřez, stojan na koření, pracovní místo a úložný prostor. Taková jednotka je zkompletovaná od výrobce a doma ji stačí pouze připojit ke stávajícím rozvodům.

Jídelní kout

Asi málokomu vyhovuje stolování v křesle u konferenčního stolku a proto by ani v malinké kuchyni neměl chybět jídelní stůl. Může být malý, skládací nebo rozkládací, jeho deska může být zavěšena na stěně.
Sejde-li se rodina či přijde-li návštěva, můžeme na malý stolek položit velkou desku. Dobrým řešením je také mobilní stůl, zvláště máme-li jídelní kout u stěny – pro více lidí jej pouze přesuneme doprostřed místnosti a přidáme židle.
Při výběru židlí se soustředíme na typy s lehkou konstrukcí, třeba z kovu, výbornou variantou jsou židle skládací.

Spotřebiče v malé kuchyni

Vestavné a kombinované spotřebiče šetří místo. Často se tak v malých kuchyních setkáváme krom obvyklé vestavné myčky, ledničky a sporáku také s vestavěnou mikrovlnou troubou či kávovarem.
V malé kuchyni bývá také nezbytné opticky potlačit velké spotřebiče, zejména samostatně stojící vysokou chladničku. Zpravidla se doporučuje umístit ji do rohu, a to i v případě vestavné verze.
Pro zachování větší pracovní plochy můžeme zvolit též atypické spotřebiče, široké jen 50 cm.
Místo na lince můžeme ušetřit také pořízením dřezu bez odkapávače, máme-li myčku.

Autorka: Jana Němcová