Dětská židličkaS přechodem dítěte na tuhou stravu začínáme uvažovat o vhodné jídelní židličce. Dnes máme možnost vybrat si z celé řady židliček. Výrobci tento speciální kus nábytku neustále zdokonalují a jejich nabídka uspokojí i nejnáročnější praktické a designové požadavky.

A kdy je pravý čas dítě do židličky posadit? Dítě by se již mělo umět samo posadit a vydržet v této poloze alespoň 15 až 30 minut.
Ačkoli jídelní židličku pro děti budeme potřebovat maximálně tři roky, neměli bychom její pořízení podcenit a pomáhat si improvizovanými pomůckami. Polštářky či objemné knihy pod zadek nejsou ani pohodlné, ani bezpečné a rostoucímu organizmu rozhodně neprospívá.
Ani zvláštní dětský stolek se židličkami není nejšťastnější řešení. Dítě se může cítit odstrčené, mimo centrum rodinného společenského života, o chybějícím dohledu dospělého nad dítětem ani nemluvě.

Dřevěné židličky
Všichni si jistě pamatujeme vysokou dřevěnou židličku přestavitelnou ve stolek se židličkou na kolečkách. Tato židlička se vyrábí dodnes, navíc například v tmavších barevných odstínech, či v úpravě z broušeného dřeva, která dodává židličce historický vzhled. Tuto židličku dnes můžeme pořídit zhruba do 1.500,- Kč.
Daleko rozšířenější a dosti podobnou dřevěnou variantou jsou židličky sestavené ze dvou vzájemně oddělitelných částí – křesílka s jídelním pultem a z podnože s plnou zadní deskou. Když dítě povyroste, lze horní část s křesílkem oddělit a vznikne jednoduchým přetočením na bok stoleček na hraní. Pultík se dá od křesílka též snadno odmontovat, křesílko má navíc sedátko z omyvatelného PVC.  Cenově se tyto židličky pohybují mezi 800,-Kč až 2.000,-Kč.
Najdeme i takzvané rostoucí židle, u kterých lze sedák a opěrku nohou posouvat po dřevěných bočnicích v závislosti na výšce dítěte. Časem můžeme podnožku zcela odstranit a vytvořit tak originální židli pro školáka. Tyto židličky však zase nemívají žádné postranice či bezpečnostní pásy a jsou tedy vhodné spíž až pro předškoláka, než pro batole. Mohou stát až 4.500,-Kč.
Cena dřevěných židliček je příznivější než u plastových a ovlivňuje jí především druh použitého dřeva a čalounění. Nejlevnější modely jsou vyrobeny z borovicového masivu, nejdražší obvykle z buku nebo dubu.

Plastové židličky
Dětské jídelní židličky z plastu jsou oblíbené díky svému praktickému využití, skladnosti a variabilitě. Mají atraktivní vzhled, který vhodně doplňuje především moderní kuchyně, vybrat si můžeme z celé škály barev. Vynikají také snadnou údržbou.
Jednu z nejjednodušších židliček prodává IKEA. Často jí můžeme vídat v restauracích. Je to pouze jednoduché plastové sedátko s opěrkou, na čtyřech nohách a lze k ní ještě dokoupit pultík.
Nejkvalitnější modely jsou skládací a sestavitelné až do sedmi různých pozic. Nastavovat lze výšku sedáku, podnožky a sklon opěrky zad. Bezpečí dítěte je zajištěno pětibodovým pásem a speciálním sedákem zabraňujícím sklouznutí.
Jídelní pult je zpravidla snadno odnímatelný a je opatřený prohlubněmi umožňujícími pevné postavení hrnečku nebo misky s jídlem. Nejstabilnější typy židliček mají kovovou konstrukci, jsou však těžší než celoplastové. Celoplastové modely jsou vhodné především pro cestování, jejich hmotnost se pohybuje okolo 5 kg.
Ještě donedávna jsme se mohli setkat se židličkami na čtyřech kolech s brzdou na zadních kolečkách, nyní musí mít podle nové Evropské normy pouze dvě kolečka vzadu, vepředu jsou gumové opěrné nohy.
Plastové jídelní židličky se neustále zdokonalují. V současné době jsou například na trhu židličky rozložitelné pouze jednou rukou. Mohou mít polohovatelnou opěrku nohou. Obsahují boční snímatelný odkládací pultík bez dosahu dítěte.
Cena dětských plastových židliček závisí na jejich funkcích a značce výrobce. Ty levnější lze sehnat okolo 2.000,-Kč, cena polohovatelných a různě zdokonalených židliček se může pohybovat i okolo 5.000,-Kč.

Přenosná sedátka
Slouží především pro cestování s malými dětmi. I zde můžeme vybírat hned z několika typů. Jedním z nich je konstrukce s látkovou sedačkou, která se zavěsí na stůl. Je to jednoduché a praktické, ale použitelné jen pro lehčí děti, zhruba do 15 kg. Také si můžeme pořídit sedátka, která nemají vlastní konstrukci, ale pouze se postaví na židli a tím pádem je dítě víš a dosáhne tak na stůl. Sedátka bývají plastová, mohou mít pultík a určitě by neměl chybět bezpečnostní pás. Opět mohou být i polohovací. Pro cestování jistě zajímavou variantou jsou sedačky samonafukovací. Nezaberou příliš místa, snadno se skládají a rozkládají. K židli jsou připevněny bezpečnostními popruhy. Mívají také kapsu na příbor či jiné drobnosti. Cena přenosných sedátek se pohybuje zhruba od 700,-Kč do 1.500,- Kč.

Doplňky k jídelním židličkám
K plastovým jídelním židličkám lze dokoupit například pultík, není-li součástí vybavení, nebo malý odkládací pultík. Dřevěnou či celoplastovou židličku můžeme dítěti zútulnit speciálním polstrováním do jídelních židliček. Pro nejmenší děti existuje zmenšovací vložky do jídelní židličky.

Bezpečnost především
Kupujeme-li jídelní židličku, měli bychom si v prvé řadě ověřit, zda je stabilní, aby se s neposedným dítkem nepřevrátila. Je dobré, má-li židlička alespoň zábranu mezi nožičkama, aby dítě nevyklouzlo, nejlépe však pětibodový pás. Židlička nesmí obsahovat žádné vyčnívající, nebo ostré části, aby se dítě neporanilo. U levnějších typů z měkkého dřeva je třeba důkladně zkontrolovat povrchovou úpravu, zda je dřevo dokonale hladké bez třísek a nebezpečných výstupků. Dítě by v židličce nemělo mít možnost příliš velkého pohybu.
Žádná ze židliček na trhu však není stoprocentně bezpečná, pokud není dítě pod naším neustálým dozorem.

Autorka: Jana Němcová