Markéta HrubešováKaždý den strávíme vařením průměrně 2 hodiny. Přitom více než polovina z nás přistupuje k vaření jako k nutnosti. Proč tomu tak je? Odpověď nejenom na tuto otázku poskytl aktuální výzkum společnosti IKEA. Nad jeho zajímavými závěry diskutovaly známé osobnosti (Markéta Hrubešová, Ivan Vodochodský) spolu s odborníky z různorodých oborů (Vladimír Poštulka, PhDr. Marta Boučková, Ing. Milica Čudková) 25. listopadu 2008 v prostorách restaurace IKEA PRAHA – Černý most.

Názory na vaření v českých, slovenských a maďarských domácnostech zkoumala společnost IKEA ve spolupráci s agenturou GfK a přišla se zajímavými zjištěními. Například 53 % Čechů považuje vaření za nutnost, 50 % si přeje, aby si jejich vaření rodina více vážila a stejný počet lidí si myslí, že vaření stmeluje rodinu. Na druhou stranu 26 % lidí jí každý zvlášť a 1/3 jí před televizí.

IKEA sezvala k jednomu stolu odborníky a známé osobnosti, pro něž je vaření více než koníčkem, aby poradili Čechům, jak si vaření oblíbit.

Markéta Hrubešová, herečka:

1. Mějte rádi již samotný výběr potravin
„Podle výzkumu je pro Čechy nejméně obíbenou fází vaření výběr a příprava surovin. Pro mě, jako pro kuchařku, je to však jedna z těch nejhezčích fází. Baví mne vybírat suroviny, když si k nim čichám a prohlížím si je, inspirují mne k tomu, co budu vařit. Vaření není jenom o tom něco rychle udělat a rychle sníst, ale užít si každou část jeho přípravy!“

2. Vařte s rodinou a přáteli dohromady
„Přemýšlejte o jídlu jako o dárku, kterým můžete obdarovat svoji rodinu i přátele. Pryč jsou ty doby, kdy kuchařky byly ‚schované‘ v kuchyních a celý den se nevzdálily od plotny. Dnes, kdy jsou kuchyně často propojené s obývacím prostorem, může být vaření s přáteli společná zábava. Zkuste připravovat jídlo v kuchyni a přitom si s nimi povídejte nebo třeba veďte ‚odbornou diskusi‘ o správné velikosti krájené suroviny.“

PhDr. Marta Boučková, psycholožka:

3. Zapojte do vaření své děti. Uvidíte, jak vypadá opravdová radost z vaření!

„Faktem je, že děti se rodí s pozitivním vztahem ke kuchyni a k vaření. Kuchyň je pro ně úžasný prostor, ve kterém najdou nepřeberné množství ‚hraček‘ – od poklic a příborů, přes hrnce, vařečky či utěrky. Nejdříve si zde hrají, poté nám začnou pomáhat s drobnostmi a nakonec začnou samy vařit. Pokud děti z kuchyně nevyženeme, tak tam pravděpodobně již zůstanou. Zařiďte si proto kuchyň tak, aby se vám v ní děti nepletly, ale naopak vám zpestřovaly vaření svojí kreativitou a chutí učit se novým věcem.“

Vladimír Poštulka, publicista a gourmet – kritik a Ing. Milica Čudková, interiérová designérka:

4. Přizpůsobte si kuchyň podle svých potřeb

„V 90 % domácností je dnes běžnou součástí kuchyně lednička, sporák i mikrovlnka. Co do Čech však zatím přichází pomalu, je současný světový trend v ergonometrii, který mění výšku pracovního prostoru.
Plotna by měla být posazena níže, aby pohodlně viděly do hrnců i kuchařky nižšího vzrůstu. Naopak pracovní pult by měl být vyšší, aby je nebolela záda. Nejnovějším trendem je také uložení trouby ve výši očí, abychom se k ní nemuseli zbytečně shýbat při manipulaci s připravovaným jídlem.“

„Při výběru kuchyně nezapomínejte na základní pravidlo jejího rozdělení – na varné a mycí centrum a samostatný prostor pro přípravu jídla. Pokud již máte kuchyň déle, ale nejste zcela spokojeni s jejím uspořádáním, doplňte si její vybavení třeba novými výsuvnými systémy. Díky nim budete mít vše potřebné po ruce a při vaření neuděláte zbytečný krok navíc. Vyhnete se tak zbytečnému hledání věcí a běhání po celé kuchyni.“

Ivan Vodochodský, moderátor a herec:

5. Naučte chválit své blízké. A začněte u sebe

„Nechuť k vaření může také pramenit z toho, že když něco dělat musíme, tak to děláme neradi. Polovina dotázaných z výzkumu IKEA uvedla, že by si přála, aby si jejich vaření rodina vážila, a stejný počet lidí by uvítal, kdyby je rodina více motivovala k vaření. To tedy znamená, že málo chválíme a býváme chváleni. Zkuste to. Uvidíte, s jakou láskou a nadšením vám příště přistane jídlo na stole.“

Na základě výsledků výzkumu připravila společnost IKEA program „Uvařte si lepší život“, který přináší nová řešení, jak trávit vařením méně času, vařit jednoduše a s radostí.
„Tímto programem chceme zvýšit povědomí o tom, že vaření může být zábavné a má sílu stmelovat rodinu a přátele. Naším cílem je vyvolat dlouhodobou diskusi veřejnosti a odborníků, aby se ty 2 hodiny denně, které Češi průměrně tráví v kuchyni, staly opravdovým potěšením a něčím víc než pouhou nutností,“ doplňuje Jindra Válová, PR manažerka IKEA.

IKEA nabízí řadu praktických a funkčních kuchyní, domácích spotřebičů a doplňků v široké cenové škále, tak aby plně uspokojila potřeby zjištěné v uvedeném výzkumu.

Zdroj: Tisková zpráva