Zapékací miskaV našich kuchyních se zapékací misky zabydlely už dávno. Již naše babičky používaly různé keramické pekáče na buchty nebo hrnce na plotnu. V současnosti obliba zapékacích misek v našich domácnostech vzrůstá. Jednak je to větším zájmem obyvatelstva o zdravou výživu (při zapékání se vyhneme smažení na přepáleném oleji) a možností připravit opravdu chutné pokrmy, tak i velkým výběrem mezi těmito doplňky do kuchyně. Zapékací misky a mísy bývají zpravidla keramické nebo porcelánové, skleněné a nebo plechové.

Zapékací miskaKeramické zapékací misky dnes můžeme vybírat v mnoha designech, velikostech podle typu použití. Kvalitní keramická mísa zpravidla snáší teplotní šok od -20 do + 250 stupňů. Takže ji můžeme klidně vyndat z mrazáku a vložit rovnou do horké trouby. Glazura je udělaná tak, aby nepropouštěla žádné tuky. Používat ji můžeme v jakékoli troubě, ale i v mikrovlnné troubě. Keramické misky můžeme bez problémů mýt v myčce, čímž se vyhneme drhnutí zvláště připečených pokrmů houbičkou ve dřezu. V každé domácnosti by neměla chybět jedna větší keramická miska např. na zapékání různých těstovin pro celou rodinu, ale i sada menších mističek, kde můžeme zapékat jednotlivé porce a v miskách rovnou servírovat na stůl. A kolik za tyhle misky zaplatíme? Ceny se pohybují řádově od 100 Kč až po několik tisíc, vždy záleží na velikosti, kvalitě a značce produktu.

Skleněné zapékací misky jsou vhodné k zapékání i pečení do maximální teploty 300 stupňů. Při manipulaci s miskou musíme dát pozor, abychom ji nepokládali na studený povrch, protože by mohlo dojít k prasknutí. Taktéž se nedoporučuje přilívat studenou tekutinu během pečení. Samozřejmostí je použití misek v mikrovlnné troubě a myčce nádobí. Tyto misky jsou dle mého názoru cenově dostupné pro každou domácnost.

Plechové misky nebo pekáče jsou vyrobeny z nerezavějící oceli výhodou je silné sendvičové dno, které zajistí stejnoměrné propečení. Je dobré pořídit si tento výrobek s masivními úchyty, abychom mohli s miskou nebo pekáčem dobře manipulovat bez rizika popálení. Výhodou je zajisté zakoupit k výrobku poklici, která je vhodná hlavně při ohřívání nebo delším zapékání, aby se nám pokrm shora nepřipálil. Kvalitní nerezové zapékací nádoby zakoupíme cca od 500 Kč a výše.

Hledáte vhodnou zapékací misku? Vyberte si z této nabídky:

Oválný keramický pekáč Ceramax Oválný keramický pekáč Ceramax, 31 cm
Velmi odolná zapékací keramická mísa. Snáší teplotní šok od -20°C do +250°C. Je možné mísu vyndat z mrazáku a vložit rovnou do horké trouby. Glazura nepropouští tuky. Mísu lze použít do tradiční trouby, mikrovlnnné trouby i myčky.
Více informací
Zapékací mísa Zapékací mísa, 17 x 12 cm
Kvalitní mísa z odolného porcelánu, který dobře snáší teplotní šok a vydrží teploty až 1370C. Mísy jsou stohovatelné a tak je možné péci v několika mísách naskládané na sobě. Díky silikonovým nožkám můžete mísu z trouby položit přímo na stůl.
Více informací
Zapékací miska Ramekin Ceramax Zapékací miska Ramekin Ceramax, 9 cm
Velmi odolná zapékací keramická miska o průměru 9 cm. Snáší teplotní šok od -20°C do +250°C. Je možné misku vyndat z mrazáku a vložit rovnou do horké trouby. Glazura nepropouští tuky. Misku lze použít do tradiční trouby, mikrovlnnné trouby i myčky.
Více informací
Nepřehlédněte kompletní nabídku zapékacích misek, mís a pekáčů!