Dýňový koláčDýňový koláč patří k pozdnímu podzimu. Většina z nás ho má spojený se severní Amerikou, ale ve skutečnosti za jeho popularitou (v USA se jí hodně na Den díkůvzdání) stojí evropští osadníci, kteří dýně poznali díky severoamerickým indiánům.

Dýňový koláčPrvní amerčtí obyvatelé z Evropy začali dýně používat jak do slaných, tak i do sladkých jídel. První recepty vznikaly dokonce tak, že ze svých evropských receptů vynechali některé ingredience a nahradili je právě dýní.

Dnešní dýňový koláč se dělá jako koláč bez horní krusty, naplněný dýňovým pyré, vejci, smetanou nebo mlékem, cukrem a kořením. Kořenící směs se obvykle sestává ze skořice, zázvoru, nového koření a hřebíčku.

Ingredience:
na těsto:
175 g hladké mouky
1/2 lžička soli
1 lžička cukru
120 g másla o pokojové teplotě
30 ml studené vody

Dýňový koláčna dýňovou náplň:
420 g rozmixované dužiny dýně
3 vejce
120 ml smetany
110 g cukru
1 lžička vanilky
1/2 lžička sušeného zázvoru
1/2 lžička soli

Postup:
Nejprve si připravíme těsto. Smíchejte mouku, sůl a cukr. Přidejte máslo a těsto prohnětte. Pak pomalu přilijte vodu a těsto zpracujte, aby drželo pohromadě. Zpracovávání těsta by nemělo trvat déle než půl minuty.

Vytvarujte z těsta kouli, tu zabalte do igelitu a na 30 minut dejte do ledničky vychladit.

Vychlazené těsto vyválíme na kruh o poloměru zhruba 33 cm tak, aby mělo rovnoměrnou tloušťku. Vložíme do moukou vysypané kruhové formy o průměru cca 23 cm. Pěkně přitiskneme jak na dno, tak i na strany. OPět dáme do ledničky vychladnout na zrhuba půl hodiny.

Předehřejeme si troubu na 180°C a dáme do ní těsto péct na 8 minut. Mělo by být lehce hnědé a začít vonět.

Mezitím si připravíme náplň. Smícháme dýni, vejce, smetanu, cukr, vanilku, zázvor a sůl ve velké míse a pořádně promícháme. To nebylo úplně nejtěžší, co? ;)

Zvýšíme teplotu trouby na 190°C a mřížku, na které bude plech v troubě umístěný dáme do spodní třetiny trouby.

Připravenou náplň dýňového koláče vlijeme do předpečeného těsta ve formě a celé to dáme na zhruba 45 – 55 minut do trouby. Během pečení se mohou tvořit bubliny v dýňové vrstvě – stačí je jednoduše propíchnout vidličkou.

To, že je koláč hotový poznáte podle lehce zhnědlé vrchní vrstvy a samozřejmě také podle toho, že je tuhá.

Dýňový koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Pokud chcete, můžete jej podávat se šlehačkou ;)

Pokud vám zbyde (jakože těžko :)), tak jej lze bez problémů dát do ledničky a sníst druhý den.