S vařečkou kolem světaJak je již na Nové kuchyni zvykem, věnuji se občas nově vydaným knihám souvisejícím s vařením. No a dnes opět nastal ten okamžik a opět se podíváme na několik knížek najednou. Nejprve budeme s vařečkou a Romanem Vaňkem z Pražského kulinářského institutu cestovat po světě (samozřejmě hlavně za jídlem), pak se podíváme na Velkou knihu o bylinkách a na závět si necháme knížku o léčivé bylině jménem schizandra. Jdeme na to!

S vařečkou kolem světa

S vařečkou kolem světaAutor knihy Roman Vaněk je zakladatelem Pražského kulinářského institutu. Na svých cestách ochutnal cizokrajné speciality a navštívil stovky restaurací, takže mohl poznávat a srovnávat. Zájem o kulinářství v něm dřímal odmalička. Měl to štěstí, že potkal významné šéfkuchaře, díky nimž začal chápat základy profesionální gastronomie. Přednášel u nás, v Norsku, Německu a v Brazílii.
V knize S vařečkou kolem světa se s ním postupně podíváme do Itálie, Španělska, Portugalska, Francie, Brazílie, Estonska, Ruska, Iránu, Číny, Kanady, Rakouska, Maďarska, Německa, Anglie a na Mallorcu a dozvíme se nejen zajímavé informace o místních receptech, ale i o kuchařích, kteří je na konkrétních místech připravují.

S vařečkou kolem světa – Roman Vaněk
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 144
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 178 × 242 mm, 556 g
Rok vydání: 2011
Běžná cena: 289,- Kč (na Knižním webu za 269,- Kč).

Velká kniha o bylinkách

Velká kniha o bylinkáchPro velkých úspěch vychází druhé vydání Velké knihy o bylinkách. Autorka Jekka McVicarová oživuje tradici kořenářství a vysvětluje, jak využít čerstvé bylinky doma, pro zdraví i v zahradě. Kniha obsahuje sto nejoblíbenějších bylinek seřazených podle latinských názvů od A do Z. Jsou doplněny názornými fotografiemi, které ukazují, jak rostliny pěstovat ekologickým způsobem a jak vařit čerstvé byliny podle jednoduchých receptů, které vylepší chuť jídla a posílí zdraví. Publikace rovněž poskytuje vynikající tipy jak bez chemických prostředků připravit přírodní osvěžovače vzduchu i repelenty proti hmyzu.

Velká kniha o bylinkách – Jekka McVicarová
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 288
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 221 × 283 mm, 1380 g
Rok vydání: 2011
Další informace o knize najdete na Knižním webu.

Schizandra – Plod pěti živlů

Schizandra - plod pěti živlůZnáte tuto čínskou rostlinu? A víte, že se podle čínské medicíny dá velmi účinně používat na spoustu zdravotních obtíží? Nejstarší čínské kompendium léčivých bylin Materia Medica slibuje při pravidelné konzumaci jedné červené bobule schizandry posílení životní energie a vysoký věk bez příznaků stárnutí. Bobule schizandry byly součástí jídelníčku čínských císařů a jejich manželek a stejně tak prostého lidu. Bylina pěti chutí, jak zní přesný překlad, má kyselou chuť, slupka a dužnina obsahují sladké aroma, v zrníčkách je ostrost a hořkost a všechny její součásti jsou navíc lehce slané. Většina lidí shledává chuť plodů schizandry jako velice stimulující.

V čínské medicíně se schizandra používá při těchto obtížích: sucho v ústech, žízeň, chrapot, suchá kůže, astma, suchý a chronický kašel, dechová nedostatečnost, průjem při oslabení funkcí sleziny a ledvin, zvracení, nadměrná tvorba potu a noční pocení, diabetes z důvodu vnitřní horkosti, bušení srdce, slabý tep, impotence, předčasný výron semene, poluce, časté močení z důvodu prázdných ledvin, nespavost, spánek rušený sny… To je celkem rozsáhlé pole působnosti a pokud třeba trpíte některým výše uvedeným neduhem, mohlo by se vám prostudování knihy o schizandře hodit.

Schizandra – Plod pěti živlů – Shalila Sharamonová, J. Bodo Baginski
Nakladatel: Ikar
Počet stran: 96
Vazba: Vázaná
Formát, hmotnost: 165 × 234 mm, 262 g
Rok vydání: 2011
Běžná cena: 169,- Kč (na Knižním webu za 159,- Kč).

Všechny zmíněné knihy koupíte také u každého dobrého knihkupce.